Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» πλήρης ημερών

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, πέθανε πριν λίγες μέρες, ο ηθοποιός Θόδωρος Μορίδης, στο «Αττικό Θεραπευτήριο» όπου νοσηλευόταν. Ο Θόδωρος Μορίδης γεννήθηκε το 1905 στη Λεμεσό της Κύπρου και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1924, με το θίασο Βεάκη - Νέζερ. Ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δραστηριότητα και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ. Σημαντική υπήρξε και η ΕΑΜική αντιστασιακή του δράση. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, ενώ φυλακίστηκε για τρεις μήνες, στις φυλακές της Καλλιθέας. Συμμετείχε μαζί με τους Βεάκη, Γιαννίδη, Μυράτ, Γληνό, Παΐζη, Κεδράκα, Σεβαστίκογλου, Σαραντίδη, Γαρμπή κ.ά. στον ΕΑΜικό θίασο των «Ενωμένων καλλιτεχνών», ο οποίος αποτέλεσε το επόμενο βήμα στη μεταπολεμική πορεία του «Λαϊκού θεάτρου».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στην ταινία «Χαμένοι άγγελοι» του Τσιφόρου. Ακολούθησαν οι ταινίες «Φωτεινή Σάντρη», «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», «Η Γκόλφω», κ.ά. Πλουσιότερη ήταν η θεατρική του πορεία σε πολλά και σημαντικά έργα, συνεργαζόμενος με τους Βασίλη Ρώτα, Μάνο Κατράκη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Βάσω Μανωλίδου, Γιώργο Παππά, Ελένη Χαλκούση, Κατερίνα κ.ά. Στο θίασο της Κατερίνας γνώρισε τη σύζυγό του Τζόλλυ Γαρμπή.

Το 1961 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1983. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Δημήτρη Χορν, Αλέκο Αλεξανδράκη, Γιώργο Μεσσάλα, Δάνη Κατρανίδη κ.ά. Από το 1992 μέχρι το 1994 συνεργάστηκε με το «Μοντέρνο Θέατρο» στα έργα «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου και «Ο εχθρός του λαού» του Ιψεν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org