Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μεταγραφές Ελλήνων και ξένων σκακιστών

Περισσότερες από 300 οι φετινές μεταγραφές, μεταξύ αυτών και των Γ. Μακρόπουλου, Σπ. Σκέμπρη, Σ. Μαρτζάνοβιτς.

Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και της πολιτικής, σε σκακιστικούς αγώνες. Στο μέσον ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής, Στέφ. Ληναίος
Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και της πολιτικής, σε σκακιστικούς αγώνες. Στο μέσον ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής, Στέφ. Ληναίος
Ανακοινώθηκαν από την ΕΣΟ οι φετινές μεταγραφές σκακιστών και σκακιστριών, οι οποίες είχαν (320 συνολικά) τις προβλεπόμενες από τον Αθλητικό Νόμο προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών είναι και του Γεωργιανού Νικ. Μαναγκάτζε (από ΣΟ Περιστερίου στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο), του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και Γιουγκοσλάβου GM Σ. Μαρτζάνοβιτς (από ΠΑΣΠ ΔΕΗ στους Τραπεζικούς Πάτρας), της πρωταθλήτριας Ελλάδας 2003 Κατερίνας Φαχιρίδου (από ΣΟ Καβάλας στη Σκ. Ακαδ. ΔΕΗ - Μ-Θ) και του Βουλδή (από ΣΚ Ιλίου στο ΝΑΟ Μάτι Αττικής), των αδελφών Ν. και Π. Γαλόπουλου (από Πολίχνη στη Σκ. Ακαδ. ΔΕΗ και ΠΑΣΠ ΔΕΗ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα), της Γεωργίας Γράψα (από ΕΣΘ στον ΣΟ Ικαρίας), της Ζωής Ιορδανίδου (από ΓΣ Ασπρόπυργου στον ΟΑΑ Ηρακλείου), του Καπνίση Σπ. (από Παράδεισο Αμαρουσίου στην ΕΣΘ), του προέδρου της ΕΣΟ Γ. Μακρόπουλου (από ΣΟ Ηλιούπολης στον ΣΟ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης), του GM Σπύρου Σκέμπρη (από τον ΣΟ Καβάλας πηγαίνει πάλι στην πρώτη του ομάδα, τον ιστορικό Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας), των Τάκη Πανταβού και Π. Φρετζά (από ΣΟ Περιστερίου στον ΟΑΑ Ηρακλείου Κρήτης και ΑΣΟ Σαντορίνης, αντίστοιχα), της Μαρίας Πετράκη (από Πειραϊκό ΟΣ στον ΣΑΣ Κορωπίου), κ.ά.

Την αξία και την ωφελιμότητα του σκακιού είχαν αναγνωρίσει έμπρακτα και προσωπικότητες σαν τους Βλ. Ι. Λένιν και Α. Μ. Γκόρκι!
Την αξία και την ωφελιμότητα του σκακιού είχαν αναγνωρίσει έμπρακτα και προσωπικότητες σαν τους Βλ. Ι. Λένιν και Α. Μ. Γκόρκι!
* ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙ

Από τη χρονολογία 2003, αν αφαιρέσουμε 85 χρόνια, μένει μια ιστορική και μεγάλης σημασίας - για όλη την ανθρωπότητα - χρονολογία, το 1918! Η χρονολογία της Οχτωβριανής Επανάστασης της Σοβιετικής Ενωσης. Ο πρώτος αριθμός είναι το σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μετά την «παγκοσμιοποίηση», ο δεύτερος αριθμός είναι η ηρωική και μακρόχρονη πορεία του ΚΚΕ, που αυτές τις μέρες γιόρτασε τα 85 χρόνια διεκδικήσεων, αγώνων και θυσιών, για τα απαραίτητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ο τρίτος αριθμός είναι η αφετηρία του παγκόσμιου σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του, ένα από τα οποία ήταν και το ότι η Σοβιετική Ενωση έγινε η πρώτη σκακιστική δύναμη στον κόσμο. Είναι η χρονολογία, που οι ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης έδωσαν ελπίδες για ειρήνη, δουλιά, μόρφωση και αθλητισμό, σε όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.

Φωτεινά παραδείγματα, αυτών των ηγετών, η συμμετοχή τους στη συγγραφή της κοσμοθεωρίας του σοσιαλισμού, στους αγώνες, αλλά και στον αθλητισμό. Ο δυτικός Τύπος απέφευγε σκόπιμα να προβάλει τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων του σοσιαλισμού (μεταξύ των οποίων ήταν και οι Καρλ Μαρξ, Βλαντ. Ι. Λένιν, Α. Μ. Γκόρκι κ.ά.) σε αθλητικούς και σκακιστικούς αγώνες. Αντίθετα, όταν υπήρχε κάποια μεμονωμένη διαφυγή στο εξωτερικό κάποιου ισχυρού ή μη σκακιστή, τότε σύσσωμος ο ξένος (και όχι μόνον...) Τύπος, πρόβαλλε νυχθημερόν και διατυμπάνιζε τις ικανότητές του...

Ας απολαύσουμε όμως - οπτικά τους Β. Ι. Λένιν και Α. Μ. Γκόρκι σε μία παρτίδα σκάκι (βλέπε φωτό), αλλά και την παρακάτω νικηφόρα παρτίδα του μεγάλου Καρλ Μαρξ επί του Σ. Μέγιερ στο Λονδίνο, το 1872!

Την παρτίδα αυτή μας την έδωσε, από το προσωπικό του αρχείο, ο δημοσιογράφος και ΥΜ από την Τασκένδη, Δημήτρης Γιάγκος, φίλος και σύμβουλος του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Ανατόλι Ε. Κάρποβ!

Λευκά: Καρλ Μαρξ

Μαύρα: Σ. Μέγιερ

1. ε4 ε5 2. ζ4 εΧζ4 3. Ιζ3 η5 4. Αγ4 η4 5. 0-0!; ηΧΙ 6. ΒΧζ3 Βζ6 7. ε5!; ΒΧε5 8. δ3 Αθ6 9. Ιγ3 Ιε7 10. Αδ2 Ιβγ6 11. Παε1 Βζ5 12. Ιδ5 Ρδ8 13. Αγ3 Πη8 14. Αζ6 Αη5 15. ΑΧΑ ΒΧΑ 16. ΙΧζ4 Ιε5 17. Βε4 δ6 18. θ4!! Βη4 19. ΑΧζ7 Πζ8 20. Αθ5 Βη7 21. δ4 Ι5γ6 22. γ3 α5 23. Ιε6+ΑΧΙ 24. ΠΧΠ+ΒΧΠ 25. ΒΧΑ Πα6 26. Πζ1 Βη7 27. Αη4~ Ιβ8 28. Πζ7! Β~ και ακολουθεί ματ σε δύο κινήσεις 1-0.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ