Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιθέσεις και συμφωνίες

Το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δείχνει τις εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματος για το Ευρωσύνταγμα. Οπως ομολόγησαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διαφορές για τον αριθμό των ψήφων στα κοινοτικά όργανα υποκρύπτουν σειρά αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Δεν είναι μόνον η αντίθεση πολλών κρατών - μελών στην επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα για την ηγεμονία στην ΕΕ, είναι και η καχυποψία των ΗΠΑ για την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, αλλά και για τις τάσεις απογαλακτισμού των Ευρωπαίων «συνεταίρων» από την αμερικανική κηδεμονία.

Οι αντιθέσεις αυτές, αλλά και άλλες, που διχοτομούν, ή τριχοτομούν, την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σημαντικές και πρέπει να εκτιμηθούν από τα λαϊκά κινήματα και τις δυνάμεις που αντιμάχονται την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση. Ομως, δεν πρέπει να μειώσουν τη σημασία της συμφωνίας των «είκοσι πέντε» σε πολύ περισσότερα ζητήματα, τα οποία συνιστούν άμεση απειλή για τους εργαζόμενους, τους λαούς της ΕΕ.

Με συνοπτικό τρόπο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πρόσφατη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την ουσία του Ευρωσυντάγματος: «Με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα», τόνισε, «διαμορφώνεται ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πιο απροκάλυπτη ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, η ανισοτιμία και ανισότητα υπέρ των πιο ισχυρών χωρών, η επίσημη δημιουργία σκληρού πυρήνα, που απαρτίζεται από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Αναπόσπαστο στοιχείο του Ευρωσυντάγματος είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, καθώς εγκαινιάζεται μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που θα στηρίζει το ΝΑΤΟ και θα το συμπληρώνει, όπου αυτό έχει ανάγκη. Υιοθετείται το αμερικάνικο δόγμα του "προληπτικού πολέμου". Διευρύνεται η επεμβατική δράση της δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ. Η στρατιωτικοποίηση πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής».

Η αποτυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις δε σημαίνει παραίτησή τους από το εγχείρημα της δημιουργίας και της θεσμικής, πολιτικής, στρατιωτικής θωράκισης της Ευρώπης του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των επεμβάσεων και της καταστολής. Ισα - ίσα, θα τους οδηγήσει και σε ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κ. κ. Σρέντερ και Σιράκ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτές τις διαδικασίες, στο δικό τους χέρι είναι να ενσωματώσουν στους ταξικούς αγώνες τους τη θέλησή τους για μια Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας και της ειρήνης, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ