Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηλίας Θερμός

Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Η δημοκρατία στην Ελλάδα στον 21o αιώνα πέρασε μέσα από ένα μακρόχρονο αγώνα για την υλοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ιδεολογίας, με επίκεντρο τα δικαιώματα των πολιτών να ψηφίζουν, να διασφαλίζουν την εργασία και το εισόδημά τους, την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματα του λαού στη ζωή και τη διαχείριση των προϊόντων της εργασίας του. Η πάλη για τη δημοκρατία συμπορεύτηκε με τους αγώνες για την εθνική κυριαρχία και ελευθερία από κάθε ξένη επιβολή, ενώ ταυτόχρονα τα αντιαποικιοκρατικά, αντιρατσιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στον πλανήτη πάλευαν ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό.

Σ' αυτόν τον αγώνα, με την αφύπνιση των λαών για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία των δημοκρατικών και επαναστατικών κινημάτων. Ετσι μπορούμε να πούμε ότι η παρουσία του ΚΚΕ στην Ελλάδα άνοιξε και έκλεισε την πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας στον προηγούμενο αιώνα.

Στην εποχή μας, όπου η αδήριτη πραγματικότητα συνοψίζεται στο δίλημμα ή θα γευτούν τα αγαθά της ειρήνης και της ζωής όλοι οι λαοί του κόσμου ή ο πλανήτης οδηγείται στον όλεθρο, η ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την πολιτική και κοινωνική απελευθέρωση των λαών.

Ας ευχηθούμε σ' αυτή την κρίσιμη εποχή, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα για την παγκόσμια ειρήνη και τη δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ