Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Νέα πλήγματα στις κατακτήσεις των λαών

Εκδήλωση - παρέμβαση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Εξοπλίζεται ποικιλόμορφα η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου άμεσα και δραστικά να στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική άποψη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται νομοθετήματα όπως το Ευρωσύνταγμα και ο ευρωτρομονόμος. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» θίγει το ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα, καλώντας σε λαϊκή εγρήγορση.

Συγκεκριμένα, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Ευρωσύνταγμα - Ευρωτρομονόμος, νέα πλήγματα στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών». Γίνεται τη Δευτέρα, 15 Δεκέμβρη, στις 6:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69). Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ά.

Οπως έχει, κατά καιρούς, τονίσει η Δημοκρατική Συσπείρωση, με την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος επέρχεται μια σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Σημειώνει το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 42) ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Και η Δημοκρατική Συσπείρωση σημειώνει: «Οταν γνωρίζουμε τι εννοούν "τρομοκρατία" και "προστασία των δημοκρατικών θεσμών", είναι φανερό ότι το άρθρο 42 μπορεί να στραφεί εναντίον των λαϊκών κινημάτων».

Φυσικά, έντονη ανησυχία προκαλούν και άλλα σημεία. Π.χ. στο άρθρο 45 υπάρχει αναφορά στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που «συμβάλλουν τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης». Η διατύπωση αυτή, σε συνδυασμό με το σχετικό Σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, επιχειρεί ουσιαστικά να εξοβελίσει όποιες πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν λιγότερο ή περισσότερο το οικοδόμημα της ΕΕ. Επιχειρείται η «εναρμόνιση» των κομμάτων με το ιδεώδες της ΕΕ και του Μάαστριχτ, υπογραμμίζουν στη Δημοκρατική Συσπείρωση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί το ισχύον αυταρχικό πλαίσιο, καθιερώνοντας τον λεγόμενο ευρωτρομονόμο. Στο νέο αυτό νομοθετικό έκτρωμα - όπου επιχειρείται να δοθεί για πρώτη φορά ο ορισμός της τρομοκρατίας - ουσιαστικά ποινικοποιείται η συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση, όταν θίγει τις θεμελιώδεις, πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές μιας χώρας.

Ομως, με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές ενέργειες οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν απεργοί ή άλλοι που διαμαρτύρονται για πλευρές της ασκούμενης πολιτικής. Επιπλέον και στον ευρωτρομονόμο δίνεται η δυνατότητα για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση δήθεν της τρομοκρατίας και για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ