Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

«ΤΑ ΖΙΖΑΝΙΑ»....«Οπως στο Αμστερνταμ το 1997 και τη Νίκαια το 2000, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου, που μπορεί να συνεχιστεί και την Κυριακή, να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με βάση το οποίο θα λειτουργήσει η διευρυμένη ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Φυσικό είναι, λοιπόν, να επανέλθουν στο προσκήνιο τα γνωστά "ζιζάνια": ποιος είναι μεγάλος, ποιος είναι μικρός, ποιοι θα έχουν το επάνω χέρι στις αποφάσεις και ποιος θα είναι ο νέος ρόλος των θεσμικών οργάνων στην ανακατανομή αυτή της ισχύος» (Κ. Μοσχονάς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ (;) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ». «Χωρίς το Σύνταγμα η διευρυμένη Ενωση είναι πολύ πιθανόν ότι θα οδηγηθεί σε θεσμικό αδιέξοδο και αδυναμία λήψης αποφάσεων. Μια τέτοια κατάσταση θα τροφοδοτήσει τη δυναμική για την αναζήτηση εναλλακτικών σχημάτων θεσμικής συγκρότησης που θα διασώζουν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η εξέλιξη αυτή δε θα ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή για πολλές χώρες, αλλά μπορεί ωστόσο να καταστεί αναπόφευκτη» (Π.Κ. Ιωακειμίδης - «ΝΕΑ»)

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ...«Σε κρίσιμη σύγκρουση κινδυνεύει να εξελιχθεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπου οι κεντρικές χώρες της ΕΕ με ηγέτη το δίδυμο Γαλλίας, Γερμανίας θα επιδιώξουν να κερδίσουν με το μέρος τους και τη Βρετανία, ώστε να επιτευχθεί "βιώσιμη" συμφωνία για τα δικαιώματα ψήφου στο παντοδύναμο Συμβούλιο Υπουργών της διευρυμένης Ενωσης καθώς και για τη δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικά κοινής Κοινοτικής Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Αμυνας. Αν η Βρετανία συμμαχήσει με τις κεντρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, πράγμα μάλλον απίθανο, τότε η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα περιοριστεί σημαντικά. Οσον αφορά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ισπανίας για τα δικαιώματα ψήφου είναι πάνω από βέβαιο ότι οι δύο αυτές χώρες θα συμβιβαστούν αν η Βρετανία προσχωρήσει στο κεντροευρωπαϊκό μπλοκ» (Από το άρθρο της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»).

ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ...«Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία αποκλίσεων και συμβιβασμών. Γι' αυτό και πιθανώς το Σαββατοκύριακο να προκύψουν συμβιβαστικές λύσεις. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, όμως, η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτεί κάτι παραπάνω. Είναι ακριβώς γι' αυτό που το σενάριο των πολλών ταχυτήτων φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος» (Στ. Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ