Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εγγυήσεις για «εναλλαγή» εξουσίας

Εγγυητής της ομαλής αλλαγής φρουράς στην κυβέρνηση και της απρόσκοπτης υλοποίησης της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει το «πρωθυπουργικό προφίλ» του.

Παρουσιάζοντας, επιγραμματικά πάντα, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ τις προτεραιότητες και το κυβερνητικό πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι αυτό που στην πραγματικότητα θα κάνει η κυβέρνησή του είναι να συνεχίσει με «νέο αέρα» στη ρότα που βαδίζει η κυβέρνηση Σημίτη ακόμα και στις «λεπτομέρειες». Το πρώτο που προσωπικά εγγυήθηκε ο Κ. Καραμανλής είναι «η απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων»: «Εγγυούμαστε ότι στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές ως τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, τίποτε δε θα διαταράξει την προετοιμασία», τόνισε, επαναφέροντας τη συγκρότηση επιτελικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο ίδιος. Η στάση που κράτησε στην «εθνική υπόθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων, ταυτίζεται ουσιαστικά με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμόσει, ξεκινώντας από την οικονομία, όπου δεν έκανε καν τον κόπο να πείσει ότι διαφοροποιείται από την κυβέρνηση Σημίτη. Μάλιστα έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει: «αναγνωρίζουμε ό,τι θετικό έγινε στα χρόνια που πέρασαν. Δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, δεν καταστροφολογούμε». Ενδεικτική και η κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό του 2004, ότι δηλαδή είναι προεκλογικός, καθώς και πως «καταρτίστηκε με την πεποίθηση ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να κληθούν να τον εφαρμόσουν». Μετά από αυτά περιορίστηκε να υποσχεθεί πόρους και επενδύσεις από το Γ΄ ΚΠΣ χωρίς «αποκλεισμούς του επιχειρηματικού κόσμου». Η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της έγινε προσπάθεια να αποκρυβεί πίσω από γενικόλογες εκφράσεις όπως «προχωρούμε σε ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση», πράγμα που σημαίνει απλά, «νέα» λιτότητα.

Επιχείρησε ωστόσο να διαφοροποιηθεί με την κυβέρνηση σε επίπεδο ήθους στην προεκλογική αντιπαράθεση. Απαντώντας έμμεσα στην «πολεμική» Πάγκαλου τόνισε ότι «η αλαζονική υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών είναι σύμπτωμα καθεστωτικής νοοτροπίας, που προδίδει έλλειψη ψυχραιμίας, σύγχυση και νευρικότητα. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η δική μας υπευθυνότητα θα καταστήσει μπούμερανγκ». Στο ίδιο μήκος κύματος ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ «εμμονή στο μέτρο και τη μετριοπάθεια», γιατί ο στόχος είναι «μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και μια μακρόπνοη κυβέρνηση».

Στη συνεδρίαση της ΚΟ μίλησαν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ κ.ά.), οι τοποθετήσεις των οποίων δύσκολα ξεχώριζαν από αυτές των στελεχών της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος ανέδειξε τον μονόδρομο της κατακρεούργησης των κοινωνικών δαπανών για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και της μείωσης των φόρων για την «ταχεία ανάπτυξη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δε δίστασε να εγκωμιάσει τις... θετικές επιπτώσεις του προϋπολογισμού «στη μεγέθυνση του (σ.σ. ακαθάριστου εγχώριου) προϊόντος», αλλά και στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Το μόνο ψεγάδι του προϋπολογισμού είναι ότι «δεν έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο σε σχέση με τη δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος». Αλλά κι αυτό μόνο σε επίπεδο διαπιστώσεων, δίχως ενοχλητικά «διά ταύτα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ