Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν επίσπευση των ... «δύσκολων αποφάσεων»

Την επίσπευση των εκλογών ζήτησαν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας. Εχοντας ως ...«ένα το κρατούμενο» ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ...«ευαγγελιζόμενη» της ΝΔ, κινείται στον αστερισμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούν να τελειώσουν... τα ψέματα, να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές, ώστε η νέα κυβέρνηση -όποια και αν είναι αυτή - να προχωρήσει απρόσκοπτα και μακριά από το κλίμα που δημιουργούν οι προεκλογικές σκοπιμότητες, στη λήψη ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Το στίγμα δόθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλο. Οταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο «να πάρει θέση ο ΣΕΒ ως "κοινωνικός εταίρος" για το αν πρέπει να επισπευθούν οι εκλογές», απάντησε: «Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δρα επιβαρυντικά για την οικονομία. Το πότε θα γίνουν οι εκλογές είναι θέμα του πρωθυπουργού, όμως αν ήταν στο χέρι μας, θα προκηρύσσαμε πολύ νωρίτερα».

Εξηγώντας το σκεπτικό των βιομηχάνων, ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι κατά την προεκλογική περίοδο λειτουργεί πιο έντονα το σκεπτικό του πολιτικού κόστους. Ετσι, αναστέλλεται «η λήψη δύσκολων αποφάσεων», με αποτέλεσμα οι... επιβεβλημένες πολιτικές (σ.σ. δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα) να καθυστερούν. Η επιχειρηματολογία των βιομηχάνων στηρίζεται στο ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, σε συνδυασμό με την προεκλογική παροχολογία, θα δημιουργήσει με βεβαιότητα πρόβλημα στην οικονομία και θα εμπλέξει σε περιπέτειες την πορεία της ανταγωνιστικότητας.

Οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ προκάλεσαν τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, αφού επιχειρήθηκε να επαναστηθεί το δημαγωγικό παιχνίδι ότι «ο ΣΕΒ στηρίζει τη ΝΔ». Ομως ο Οδ. Κυριακόπουλος είχε φροντίσει από νωρίτερα να ξεκαθαρίσει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο. Ερωτώμενος για το αν ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει αλλαγή πολιτικής στην περίπτωση που η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε: «Είμαστε σε μονόδρομο και η οικονομία δεν αντέχει πισωγυρίσματα. Πρέπει να εστιάσουμε στους στόχους που έχουν τεθεί. Στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χτεσινή συνέντευξη του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε με δίμηνη καθυστέρηση. Είθισται, προγραμματισμένα κάθε μήνα, η διοίκηση του ΣΕΒ να συναντάται με τους εκπροσώπους του Τύπου, κάτι που παραδόξως δε συνέβη το περασμένο δίμηνο. Χτες αρκετοί ήταν αυτοί που, στηριζόμενοι στο συγκεκριμένο γεγονός, αποφάνθηκαν ότι «οι βιομήχανοι τώρα αποφάσισαν τίνος το μέρος θα πάρουν στις εκλογές...». Δηλαδή, επί δίμηνο δεν ήξεραν ποιο κόμμα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους...

Ο Τσοχατζόπουλος

Να καθησυχάσει τους βιομηχάνους ότι όλα τα αιτήματά τους θα ικανοποιηθούν, έσπευσε ο Α. Τσοχατζόπουλος. Αναφέροντας ότι «η οικονομία έχει το δικαίωμα να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις αυτή την περίοδο, λόγω του ότι φαίνεται να δημιουργείται προεκλογικό κλίμα», δήλωσε: «Εχουμε χρόνο επαρκή μπροστά μας να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που είναι ανάγκη να πραγματοποιήσει η χώρα αυτή την περίοδο»!

Ο Πολυζωγόπουλος

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο «κοινωνικός συνεταίρος» του ΣΕΒ Χρ. Πολυζωγόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις, σημείωσε: «Θεωρώ ότι με βάση το τι εκπροσωπεί ο καθένας σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε πολιτικές και κομματικές διεργασίες...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ