Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ψαλίδι των εγκαινίων

Ολη η Ελλάδα μια απέραντη κορδέλα εγκαινίων, με τα ψαλίδια των κυβερνητικών εκατόνταρχων να έχουν βγάλει καπνούς από την πολλή χρήση. Δρόμοι, δρομάκια και παράστρατα, νοσοκομεία και ΤΕΙ, πού και πού κανά σχολείο, δεκάδες αθλητικά μέγαρα και απαραιτήτως φυλακές, κατά προτίμηση σε περιοχές που η ανεργία πέρασε τον πήχη του 45% και τραβάει τον ανήφορο. «Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα». Η τηλεοπτική Πυθία αποφάνθηκε πως η άλλοτε Ψωροκώσταινα κατάφερε με το ΠΑΣΟΚ να βγάλει από το σασμάν την πρώτη αργή που χρησιμοποιούν τα τρακτέρ στο όργωμα και είναι πλέον στο χέρι σου μπροστά στις εκλογές να μην τραβήξεις βίαια το χειρόφρενο και το όχημα ντεραπάρει δεξιά.

Τι κι αν το Νοσοκομείο των Γρεβενών και κείνο το ΤΕΙ που πρόσφατα εγκαινιάστηκε είναι δέκα ντουβάρια ορθά, χωρίς προσωπικό; Τι κι αν τα αθλητικά κέντρα χτίζονται με λεφτά του κοσμάκη που πειθαρχεί θέλει δε θέλει στο εθνικό όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων και αύριο θα τον τραβολογάνε να τα ξαναπληρώσει για να μάθει ο κανακάρης την πάλη στο κλειστό της Νίκαιας, όταν θα το 'χει βάλει στο χέρι κάποιος από τους εκλεκτούς ετούτης, της άλλης ή της παράλλης κυβέρνησης; Τι κι αν τα λιμάνια «εκσυγχρονίζονται» μπροστά στην πρεμούρα των εφοπλιστών να φορτώνονται τα κοντέινερ στα γρήγορα, με χαμάληδες εργάτες των τρεις και εξήντα στις κατά τα άλλα νεόκτιστες ιδιωτικοποιημένες προβλήτες; Τι κι αν τα 680 χιλιόμετρα της Εγνατίας «ράβονται» με «χρυσές κλωστές», για τις νταλίκες της Ηγουμενίτσας, μια και στα κιτάπια της ΕΕ γράφτηκε από χρόνια πως σ' ετούτη τη χώρα πρέπει ν' ανθίσουν οι υπηρεσίες και το διαμετακομιστικό εμπόριο;

Κάθε κορδέλα και μια πέτρα στο πεζούλι της ανάπτυξης. Εχει καλώς. Ανάπτυξη όμως για ποιον; Για τον άνεργο της Δράμας που τ' αφεντικό του «πήρε των ομματιών» του κι έφυγε επιδοτούμενος στη Βουλγαρία; `Η μήπως για τους ιπτάμενους φροντιστές της «Νέας Ολυμπιακής», που θα κερδίζουν, καβαλώντας το νέο περιφερειακό της Αθήνας, ένα ολόκληρο μισάωρο στο δρόμο για το Νταχάου της δουλιάς τους, αφήνοντας μάλιστα και τρία ευρώ στο ταμείο καταμεσής της στράτας; Ανάπτυξη για τον πιτσιρικά της γειτονιάς που αγαπάει την μπάλα και βάζει για δοκάρια τα λάστιχα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, αφού τα πάρκα τελείωσαν και τα αθλητικά κέντρα κοστίζουν; Οχι βέβαια.

Οι ασπρογάλαζες κορδέλες δεν κάνουν εγκαίνια στην «ανάπτυξη», δεν ανοίγουν κάτι καινούριο. Για χρόνια ολόκληρα, αλλά κυρίως στις μέρες της δικομματικής μεταπολίτευσης, η ανάπτυξη έτρεχε, άλλοτε γρηγορότερα, άλλοτε αργότερα, αλλά μόνο για κείνους που ήταν ταγμένη να τρέχει. Ετσι έφτασαν τα κέρδη των εργοστασιαρχών στα ύψη και αυξήθηκε ο στόλος των εφοπλιστών. Ετσι ανοίξανε τα παραμάγαζα στα Βαλκάνια και εξοντώθηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ετσι έπεσε και το 1/4 των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας, Ετσι φύτρωσε και το φασούλι της ημιαπασχόλησης. Ετσι γκρεμίστηκαν η δημόσια ασφάλιση, η δωρεάν Παιδεία. Το ίδιο ψαλίδι που κόβει τις κορδέλες χρησιμοποιούν για να κλαδέψουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλάζοντας ταχύτητα στην κούρσα της ανάπτυξης και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τα υπερκέρδη των λίγων και εκλεκτών.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ