Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ»
Αναμένεται εντός ημερών ο δεύτερος τόμος

Ο πρώτος τόμος του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα», που ήδη κυκλοφορεί
Ο πρώτος τόμος του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα», που ήδη κυκλοφορεί
Πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου, που αφορά στη ζωή και τη δράση του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, υπό τον τίτλο: «Χαρίλαος Φλωράκης - Ο λαϊκός ηγέτης - Οι πολιτικοί αγώνες», έκδοση «Τυποεκδοτική ΑΕ». Ο δεύτερος αυτός τόμος περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα στοιχεία της εικοσαετίας 1973 - 1993. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος τόμος καταπιανόταν με τη ζωή και τη δράση του Χαρ. Φλωράκη, από τη γέννησή του μέχρι και την ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα, τη δράση του στην Εθνική Αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις εξορίες και τις φυλακές, την ΕΔΑ, την αντιδικτατορική πάλη έως το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1973.

Ο δεύτερος τόμος, κυρίως, αναφέρεται στη μεταπολίτευση και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις στο Κόμμα και την πολιτική ζωή της χώρας του Χαρ. Φλωράκη, τις αγορεύσεις και τοποθετήσεις του στη Βουλή, συνεντεύξεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ, ομιλίες του σε πόλεις και κεφαλοχώρια κατά προεκλογικές περιόδους, στοιχεία από την παρουσία του σε διεθνή φόρα, εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις διάφορες φάσεις που πέρασε η χώρα κατά τη μεταπολίτευση, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο του '89, τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, την κρίση που ξέσπασε στο Κόμμα και το ξεπέρασμά της, τη νέα περίοδο της ανασυγκρότησής του κλπ.

Στο βιβλίο αυτό του δημοσιογράφου Χρ. Θεοχαράτου, περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, κατ' αλφαβητική σειρά δηλώσεις προσωπικοτήτων στον συγγραφέα Χρ. Θεοχαράτο, που αφορούν στον Χαρ. Φλωράκη. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται δηλώσεις των Γιάννη Αλευρά, τότε προέδρου της Βουλής και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή, σημερινού προέδρου της ΝΔ, του Παναγιώτη Κρητικού, βουλευτή σήμερα Β' Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ, Φώτη Κουβέλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Συνασπισμού, Απόστολου Λάζαρη, καθηγητή και τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ, του Κ. Μητσοτάκη, τέως πρωθυπουργού, του Α. Παπανδρέου, πρωθυπουργού και τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Τζαννή Τζαννετάκη, τέως πρωθυπουργού.

Περιέργεια, πάντως, προκαλεί το γεγονός της αποσιώπησης των παραπάνω στοιχείων αλλά και της διαστρέβλωσης στοιχείων του ρεπορτάζ από τις εφημερίδες των συγκροτημάτων Λαμπράκη («Βήμα») και Τεγόπουλου («Ελευθεροτυπία»), παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε προδημοσιεύσεις του συγκεκριμένου βιβλίου...

«Αντιδεξιά» ρητορεία
από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ευκαιρία για νέο γύρο «αντιδεξιάς» ρητορείας, πολύτιμης ενόψει των εκλογών, αν και καθ' όλα υποκριτικής, προσέφεραν στην κυβέρνηση τα χτεσινά δημοσιεύματα («Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή» κ.ά.) σχετικά με το δεύτερο τόμο του βιβλίου για τη ζωή και τη δράση του Χαρ. Φλωράκη και τη δήλωση του Κ. Καραμανλή που περιλαμβάνεται σε αυτό, μεταξύ πολλών άλλων. Και η κυβέρνηση, φυσικά, δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη, συντηρώντας την... «περί όνους σκιάς» αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε: «Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι επιχειρεί, όπως λέει ο ίδιος, να κάνει ανοίγματα καρδιάς, με τη διαφορά ότι το μυαλό και οι πράξεις του είναι σε άλλη κατεύθυνση» και συμπλήρωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιάπης, βασικό στέλεχος της ΝΔ, αισθάνθηκε ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί η παράταξή του, η Δεξιά όπως ο ίδιος είπε, έσωσε τη χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Δε σας είδα να το σχολιάσετε αυτό με την ίδια θέρμη».

«Είναι σαφές - κατέληξε ο Χρ. Πρωτόπαππας - ότι αυτά δεν είναι ειλικρινή. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, έστω και μη ειλικρινή, από τη στιγμή που λέγονται, από όποιους κι αν λέγονται, καλώς λέγονται. Θετικό είναι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ