Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμοχαρής ο χαραχτήρας της ΕΕ

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την έκθεση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση Queiro για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας, ανέφερε της εξής:

«Η έκθεση που εξετάσαμε είναι μνημείο πολεμοκάπηλης ρητορείας, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ, να μοιραστεί με τις ΗΠΑ το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, δωρίζοντας, ταυτόχρονα, δισεκατομμύρια στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Το κείμενο, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, θρηνεί για τη μείωση των στρατιωτικών παραγγελιών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ανησυχεί για την «απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα», πράγμα που «ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη συνοχή στους κόλπους του ΝΑΤΟ», το οποίο «όχι μόνον εξακολουθεί να είναι ο θεμελιώδης εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, αλλά συνιστά επίσης ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη συμμαχικών επιχειρησιακών δράσεων» (!) Ζητά, λοιπόν, την ανάπτυξη «ανταγωνιστικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής βιομηχανίας αμυντικού εξοπλισμού» στην κατεύθυνση της απόφασης του Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, του εγγράφου Σολάνα, αλλά και του «Ευρωσυντάγματος» που υποχρεώνει όλους να βελτιώσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες.

Ας είναι η απόφαση αυτή του ΕΚ η απάντηση σε όσους εξαπατούν τον κόσμο, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι προστάτης της παγκόσμιας ειρήνης και ότι η κοινή πολιτική άμυνας έχει στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας. Γι' αυτούς ειρήνη σημαίνει πόλεμος και ασφάλεια σημαίνει καταστολή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ