Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Φιέστες μετ' εμποδίων (και ... διοδίων)

Το νέο κόμμα Παπαθεμελή, οι βολές από «αδάμαντες» τύπου Νεονάκη, τα σενάρια για εσωκομματικούς τριγμούς και η ...απανταχούσα των επερχόμενων δημοσκοπήσεων, προσθέτουν νέα σύννεφα στο βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα

Με το ψαλίδι στο χέρι ο πρωθυπουργός κόβει και ξανακόβει τις κορδέλες των εγκαινίων των δημόσιων έργων της κυβέρνησής του, ελπίζοντας πως όλη αυτή η δραστηριότητα θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Τελευταία φιέστα αυτή στην Αττική οδό, που «ξανάφερε» κοντά τον πρωθυπουργό με τον Λαλιώτη και έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στον πρώτο να κομπάσει για την «Ελλάδα που αλλάζει ταχύτητα» (χωρίς να πει λέξη για το διόδιο που καλείται να πληρώνει ο λαός...) και να επαναλάβει το ανούσιο «αντιδεξιό» του λογύδριο. Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προοδευτικούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε «σε συστράτευση». Κάτι, που αναμένεται να επαναλάβει και μεθαύριο στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Τα ...κόλπα

Οι παράτες, ωστόσο, και το «μυστρί», που κραδαίνει στο χέρι του ο πρωθυπουργός, δεν αλλάζουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, εξαιτίας των μηνυμάτων που αποστέλλουν και οι δημοσκοπήσεις. Μέσα στο κλίμα αυτό, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και τα γνωστά σενάρια, περί κακών σχέσεων του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό, ή μεταβίβαση της εξουσίας από τον Κ. Σημίτη, πριν τις εκλογές.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, υποστήριξε χτες ότι τα σενάρια περί τριβών στις σχέσεις του με τον Κώστα Σημίτη συνιστούν «δεξιά κόλπα ανάξια διάψευσης» και κατήγγειλε ως κατευθυνόμενη και τη σεναριογραφία περί αλλαγής ηγεσίας και αποχώρησης του πρωθυπουργού. Στο ίδιο μοτίβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μυθοπλασία» τα σενάρια περί ανασχηματισμού, και μίλησε για «κρυφούς πόθους της ΝΔ», όσον αφορά στα σενάρια για τις σχέσεις Σημίτη - Χρυσοχοΐδη. Συμπλήρωσε, δε, πως «τα σενάρια αυτά έχουν ξεπεράσει τα όρια της γελοιότητας, δεν απαντούμε, κοιτάμε τη δουλιά μας».

Για Παπαθεμελή

Ενας ακόμα πονοκέφαλος για το ΠΑΣΟΚ είναι η εξαγγελία του Στ. Παπαθεμελή ίδρυσης νέου κόμματος. Θέμα, που προκάλεσε πολλές δηλώσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάποιες δε απαξιωτικές (όπως του Τηλ. Χυτήρη) που σχετίζονταν με το ...ύψος του πρώην υπουργού. Ο κ. Πρωτόπαππας πάντως αρνήθηκε ότι η δήλωση Χυτήρη ήταν υβριστική και ισχυρίστηκε ότι η αναγγελία κόμματος από τον Στ. Παπαθεμελή «δε συνιστά μείζον πολιτικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ»... Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέο κόμμα στην Ελλάδα.

Οι ...αδάμαντες

Και μέσα σε όλα αυτά ο διορισμένος, από το κόμμα του, «στρατηγός» για την εκλογική αναμέτρηση, Θ. Πάγκαλος, έκανε και πάλι αυτό που ξέρει καλύτερα απ' οτιδήποτε άλλο: «Ανέβασε» την «ποιότητα» της πολιτικής «αντιπαράθεσης», λέγοντας (σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ) ότι η ΝΔ ζει ως «παράσιτο» στον κορμό του ΠΑΣΟΚ... Φυσικά, επανέλαβε για τον («ανεπάγγελτο») Κώστα Καραμανλή ότι είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός.

Από εκεί και πέρα, το «παρών» τους έδωσαν και οι «αδάμαντες» του ΠΑΣΟΚ, που κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια. Ακρως επιθετικοί, όχι όμως κατά της ΝΔ, αλλά κατά της ηγεσίας του κόμματός τους εμφανίστηκαν οι «άοκνοι εργάτες του κινήματος», Μ. Νεονάκης και Γιάννης Σμπώκος, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν εκτιμήθηκε η προσφορά τους και κόπηκαν από τις λίστες των υποψηφίων.

Ο πρώτος εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη για τον «άδικο» αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Στρεφόμενος κατά του υπουργού Οικονομίας, αναρωτήθηκε «με ποιο τρόπο ανέλαβε τις ευθύνες των χειρισμών του. Ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προτίμησε τη σιωπή. Μια σιωπή ιδιαίτερα εύγλωττη», είπε ο Μ. Νεονάκης (που βεβαίως το πρόβλημά του ήταν ότι ήρθαν στη φόρα οι «φτωχές» συναλλαγές του στο Χρηματιστήριο και όχι αυτές καθαυτές οι συναλλαγές των ...22 δισ.!). Ο βουλευτής στράφηκε και κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να εκλάβω ως δικαιολογία για την αδικία, την παρατήρηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ότι "η τιμή και η υπόληψη του κόμματος είναι πάνω από την τιμή και την υπόληψη των στελεχών"», είπε.... «Η άποψη αυτή είναι ηθικά και πολιτικά διάτρητη και θυμίζει έντονα παλαιότερες εποχές κομματικών εκκαθαρίσεων, εντός και εκτός Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Νεονάκης, ο οποίος εντούτοις δήλωσε «παρών» στη μάχη των εκλογών (σ.σ.: ποιος αμφιβάλλει, άλλωστε, ότι ΠΑΣΟΚ είναι ο άνθρωπος;) και κάλεσε τους πολιτικούς του φίλους να πράξουν το ίδιο (σ.σ.: Α, ναι, ήταν και συγκινημένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...).

Σε ανάλογο μήκος κύματος (και ...συγκίνησης) κινήθηκε και ο άλλος «κομμένος», ο Γ. Σμπώκος, ο οποίος διαπίστωσε, σε ομιλία του, ότι «η νοημοσύνη των πάντων έχει προσβληθεί και τα όσα διαδραματίστηκαν εκθέτουν και αδικούν το ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθόδευση απάτης η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ(2004-01-06 00:00:00.0)
Στο τούνελ της κρίσης(2003-05-07 00:00:00.0)
Σέρνεται κρίση...(2003-05-06 00:00:00.0)
Νέος γύρος σκανδαλολογίας και εσωκομματικής κρίσης(2003-04-19 00:00:00.0)
...και το γκάλοπ του «Ρ»(2001-08-11 00:00:00.0)
"Πληθωρισμός" σεναρίων και "μαχαιρωμάτων"(1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ