Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιδική εκμετάλλευση

Το ΕΚ στηλιτεύει το γεγονός ότι σε πολλά κράτη - μέλη (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κάτω Χώρες) «οι κανόνες σχετικά με την παιδική εργασία, όπως προβλέπονται από τον Κοινωνικό Χάρτη και τον αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη, δεν τηρούνται ακόμη. Δηλαδή η κατάσταση είναι χειρότερη και απ' αυτή που τυπικά προβλέπουν οι ίδιοι οι νόμοι του καπιταλισμού που κάθε άλλο παρά προστατεύουν τα παιδιά. Ζητά λοιπόν από τα κράτη - μέλη να τροποποιήσουν τις νομοθεσίες τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προκύπτει ότι:

- Σε Ιταλία και Πορτογαλία η απαγόρευση εργασίας των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών δεν τηρείται, ιδίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην Ιταλία 360.000 έως 430.000 παιδιά ηλικίας 11 - 14 ετών εργάζονται οκτώ ώρες ημερησίως και ορισμένες φορές έξι μέρες την εβδομάδα. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για τη διάρκεια της εργασίας των νέων ηλικίας 15 - 18 ετών. Φυσικά το ιταλικό υπουργείο Εργασίας, στις 12 Ιούνη 2002, παρουσίασε διαφορετικά στοιχεία: Μόνο 144.000 παιδιά που εργάζονται περιστασιακά, εκ των οποίων μόλις 31.000 γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν είναι μόνο ο Δ. Ρέππας «ευέλικτος»...

- Στη Γαλλία ο νόμος της 22ης Φλεβάρη 2001 απαγορεύει μεν τυπικά την εργασία παιδιών κάτω των 15 ετών σε οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δε ρυθμίζεται η περίπτωση των παιδιών - «μοντέλων» ή των παιδιών που συμμετέχουν σε «θεάματα» και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σωστά τις σχολικές υποχρεώσεις τους. Επίσης ο νόμος επιτρέπει την «κατ' εξαίρεση» συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 18 χρονών σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες. Τρίζουν τα κόκαλα όσων αγγέλων σκοτώθηκαν στις στοές των ορυχείων.

- Στις Κάτω Χώρες τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι δυνατό να τοποθετούνται σε δίωρες βάρδιες στις 6 το πρωί, γεγονός που παρεμποδίζει τη σωστή σχολική φοίτησή τους, και δε διαθέτουν επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τις σχολικές διακοπές. Τέλος για τους ανήλικους δεν προβλέπεται προειδοποίηση απόλυσης.

Κατά τα λοιπά το ΕΚ καλεί την Ισπανία να αναθεωρήσει το αστικό της κώδικα ώστε να καταργηθεί η αναφορά σε «εύλογες τιμωρίεςς» που μπορεί να δεχτεί ένας ανήλικος. Να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στα κορίτσια τα προερχόμενα από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και για την καταπολέμηση της απουσίας από το σχολείο.

Καλεί τη Βρετανία και τη Δανία να τερματίσουν την κράτηση παιδιών σε φυλακές ενηλίκων. Επίσης τη Βρετανία να μην στρατολογεί ανηλίκους κάτω των 18 ετών. Το Βέλγιο να σταματήσει την πρακτική της προσωρινής κράτησης παιδιών. Την Ελλάδα να επανεξετάσει την κατάσταση των ανηλίκων άνω των 17 ετών που είναι δυνατό να κρατούνται σε φυλακές για ανηλίκους.

ΑΜΕΑ

Στην ΕΕ υπολογίζεται ότι ζουν 37 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία (σωματική ή πνευματική και άλλες πολλαπλές διαταραχές). Το ΕΚ κρίνει ανεπαρκή τη νομοθεσία σε Βέλγιο, Δανία και Ελλάδα όσον αφορά την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην απασχόληση (καμία προστασία σε περίπτωση απόλυσης κατόπιν ατυχήματος και αμοιβές κατώτερες κατά 5 έως 30%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ