Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δραματική κατάσταση στους νέους

Ως την πιο εκτεθειμένη σε κίνδυνο στην Ευρώπη χαρακτηρίζει τη νεολαία στη Γιουγκοσλαβία - ένα χρόνο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ - η «Γιούνισεφ». Και μπορεί η διεθνής οργάνωση, για μια ακόμα φορά, να αποφεύγει να μιλήσει για τις αιτίες και τους ενόχους, για τα βάρβαρα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών, που έχουν φέρει σ' αυτήν την κατάσταση, όχι μόνο τους νέους της γειτονικής χώρας, αλλά συνολικά τον πληθυσμό της, ωστόσο και μόνο τα στοιχεία από μόνα τους «μιλάνε» και προειδοποιούν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Γιούνισεφ», τα παιδιά στη Γιουγκοσλαβία είναι τα πιο εκτεθειμένα σε κίνδυνο στην Ευρώπη, εξαιτίας και του πολέμου και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Τα 2/3 του πληθυσμού, κυρίως Σέρβοι, ζουν κάτω από, ή στο όριο της φτώχειας, ενώ τα σχολεία έχουν περικόψει σημαντικά τις διδακτικές τους ώρες.

  • Σε όλη την περιοχή, η εκτεταμένη φτώχεια, η ανεργία και η βία έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των γονέων να φροντίσουν τα παιδιά τους. Μόνο στη Γιουγκοσλαβία (μη συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου), αναφέρονται πάνω από 30.000 περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, ενώ 10.000 παιδιά έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και ζουν στους δρόμους. Επίσης 30.000 γυναίκες αλβανικής καταγωγής εργάζονται πόρνες στη Δυτική Ευρώπη, πολλές απ' αυτές διά της βίας.
  • Η νεολαία του Κοσσόβου, πάνω από το μισό του πληθυσμού, βρίσκεται σε κρίση. Σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανώσεων, υπάρχει αύξηση στο οργανωμένο έγκλημα, στη διακίνηση ναρκωτικών, των παιδιών που εργάζονται στο δρόμο και των περιστατικών βίας.
  • Στο ίδιο το Κόσσοβο, πάνω από 110 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από νάρκες ή άλλα πυρομαχικά από τον Ιούνη του 1999.
  • Περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι, Ρόμα και άλλες εθνικές μειονότητες έφυγαν από το Κόσσοβο από τον Ιούνη του 1999, σε αναζήτηση ασφάλειας και ενώθηκαν με τους πάνω από 500.000 παλαιότερους πρόσφυγες από την Κροατία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τη σύρραξη του 1991 - '95.
  • Τέλος, τα παιδιά των μη αλβανικής καταγωγής εθνοτήτων - σύμφωνα πάντα με την οργάνωση - αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν ένα χρόνο πριν τα αλβανικής καταγωγής παιδιά του Κοσσόβου, δηλαδή, την έλλειψη πρόσβασης σε σχολεία και ιατρική φροντίδα που είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ