Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η οργή και η αντίσταση

Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο» επιχειρεί κατ' εντολή επίδειξη «εξουσίας»

Το αστυνομικό τμήμα στην Μπαακούμπα μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Το αστυνομικό τμήμα στην Μπαακούμπα μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ.--

Να αποδείξει ότι «διαθέτει και ασκεί εξουσία» φαίνεται ότι αποφάσισε, μετά προφανώς και από παραινέσεις «ανωτέρω», το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ο προεδρεύων του, Τζαλάλ Ταλαμπανί (Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε την «ύπαρξη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις περνούν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές με τις επιθέσεις εναντίον τους να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αλλά και τα σαμποτάζ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Φλέγεται από χτες πετρελαιαγωγός κοντά στο διυλιστήριο του Μπάιτζι, στο βόρειο Ιράκ, χωρίς να επιβεβαιωθεί επισήμως ότι πρόκειται για σαμποτάζ, όπως φημολογείται. Μία ημέρα νωρίτερα, ρουκέτες έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Πετρελαίου στο Βορρά, στο Κιρκούκ, που χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς και Ιρακινούς υπαλλήλους της KBR, θυγατρική της «Χάλιμπαρτον». Τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί και 3 Ιρακινοί υπάλληλοι. Στη Βαγδάτη, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες χωρίς να προκληθούν θύματα.

Την Κυριακή, στη Μπαακούμπα 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στην ίδια πόλη, 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε βόμβα. Στη Μοσούλη, την Κυριακή, 2 Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονήθηκαν από πλήθος όταν το όχημά τους κόλλησε στην κίνηση και τότε άγνωστοι τους έκοψαν το λαιμό. Ειδησεογραφικά πρακτορεία και αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για άγριο λιντσάρισμα των νεκρών από το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα εμφανίζονται εξαιρετικά λακωνικά πάνω στο θέμα, αναφέροντας, απλώς, ότι οι 2 στρατιώτες πυροβολήθηκαν προφανώς για να μην «ταραχτεί» η αμερικανική κοινή γνώμη.

Στην Μπαακούμπα, επίσης, το βράδυ του Σαββάτου, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο Ιρακινός υπεύθυνος ασφαλείας πετρελαίου και συνταγματάρχης της αστυνομίας. Την Κυριακή, νοτίως της Βαγδάτης, στην Ισκανταρίγια, πνίγηκε 1 Αμερικανός στρατονόμος, μετά από «αυτοκινητιστικό ατύχημα». Χτες, τέλος, έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος, μετά από 2 ημέρες κράτησης, από τις βρετανικές δυνάμεις, ένας Αυστραλός υπήκοος ιρακινής καταγωγής, που εργάζεται σε βρετανική εταιρία στο Ιράκ, ο οποίος συνελήφθη στο Ουμ Κασρ, ως ύποπτος για «συνεργασία με τους αντάρτες». Στο Ιράκ μεταβαίνουν, εντός των ημερών, και 2 Ούγγροι διπλωμάτες προκειμένου να ερευνήσουν υπό ποιες συνθήκες Αμερικανοί στρατιώτες, σε μπλόκο, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν Ούγγρο φοιτητή που εργαζόταν στο Ιράκ.

Διαβεβαιώσεις «εξουσίας»

«Εχουμε απεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο κατά της τρομοκρατίας, το οποίο περιλαμβάνει στρατιωτικά μέτρα και μέτρα αυτοάμυνας τόσο για το στρατό όσο και για τα πολιτικά κόμματα» ανακοίνωσε χτες ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τονίζοντας ότι στο σχέδιο προβλέπεται και «λαϊκή κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας κατά της τρομοκρατίας με διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις». Κατά τον ίδιο, μόνο το 10% του Ιράκ «υποφέρει από τους τρομοκράτες». Ελαφρώς διαφορετική άποψη εξέφραζε, την ίδια ώρα, από τη Μαδρίτη η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Ανα Παλάθιο που μιλούσε για «σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας» και εκτίμησε ότι η ζωή «στη Βαγδάτη είναι χειρότερη από ό,τι επί του προηγούμενου καθεστώτος».

Ο Ταλαμπανί ανακοίνωσε, επίσης, ότι το «Κυβερνητικό Συμβούλιο» απαγόρευσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια» να μεταδίδει από το Ιράκ κρίνοντας ότι «ωθεί στη βία» επειδή μετέδωσε μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και καλούσε σε επιθέσεις κατά μελών του Συμβουλίου. Ακολούθησε επιδρομή στα γραφεία του σταθμού από την αστυνομία. Το δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την απαγόρευση μέχρι να λυθεί «δικαστικά» το ζήτημα. Την καταδίκη τους εξέφρασαν όλες οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις μιλώντας για κατάλυση της ελευθερίας του Τύπου. Πολλοί Ιρακινοί, όπως μετέδιδαν τα πρακτορεία, δεν έκρυβαν την πικρία τους για την απόφαση απαγόρευσης καθώς εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο «διακυβέρνησης» που οραματίζονται οι διορισμένοι Ιρακινοί επιτελείς.

Παράλληλα, το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο προχώρησε και σε διπλωματικές κινήσεις. Ετσι, διόρισε τη Ραντ Ραχίμ Φράνκι πρέσβειρα του Ιράκ στις ΗΠΑ, ενώ έστειλε απεσταλμένο στον Αραβικό Σύνδεσμο ζητώντας «βοήθεια στην ανοικοδόμηση και στον εκδημοκρατισμό της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβιστικές επιθέσεις και προσφορές... Κούρδων(2008-11-04 00:00:00.0)
Αναβολή ιρανο-αμερικανικών συνομιλιών(2008-02-15 00:00:00.0)
«Προσφορές» Σαρκοζί σε Ταλαμπανί(2007-10-18 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντίσταση και η δυσαρέσκεια(2005-06-29 00:00:00.0)
Εκκαθαρίσεις, επιθέσεις και ένταση(2005-06-14 00:00:00.0)
Μαζικές επαναλαμβανόμενες αντικατοχικές διαδηλώσεις(2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ