Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η Γεωργία μπορεί να έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας

Σημαντικές δηλώσεις του εξόριστου παράγοντα των πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης

Associated Press

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης
Ο Ιγκορ Γκεοργκάντζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (που είχε κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάντζε τον Αύγουστο του 1995 και σήμερα βρίσκεται σε άλλη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ), δήλωσε πως σκοπεύει να θέσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες 45 μέρες.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», ο Ιγκορ Γκεοργκάντζε (και γιος του Παντελεμόν Γκεοργκάντζε, Προέδρου του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της χώρας και δηλώνει πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί για το αξίωμα του Προέδρου. «Η Γεωργία μπορεί να έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας αν οι εθνικιστικές δυνάμεις σφετεριστούν την εξουσία», σημείωσε. Στην περίπτωση αυτή, λέει ο ίδιος: «Η αυτόνομη περιοχή Αντζάρια θα γυρίζει την πλάτη της προς τη Γεωργία, αλλά η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία πιο πολύ θα απομονωθούν. Οι περιοχές όπου ζουν η αρμένικη και αζερμπαϊτζάνικη μειονότητα επίσης δε θα ενθουσιαστούν από μια παρόμοια εξέλιξη της κατάστασης».

Ο Ι. Γκεοργκάντζε εξέφρασε τη γνώμη πως η σημερινή κρίση στη Γεωργία «δεν είναι πραξικόπημα, ούτε βελούδινη επανάσταση. Θα ονόμαζα αυτό που έγινε διαμάχη στο εσωτερικό της οικογενειακο-νομενκλατούρικης κλίκας. Ολοι αυτοί που σήμερα ονομάζονται αντιπολίτευση προέρχονται από την κλίκα του Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, που για πολύ καιρό κυβερνούσαν τη Γεωργία και την έκαναν όπως είναι σήμερα». Ο Ι. Γκεοργκάντζε θεωρεί πως η έξοδος από την κατάσταση μπορεί να βρεθεί «στην πραγματοποίηση στη Γεωργία πραγματικά ανοιχτών και δημοκρατικών προεδρικών καθώς και βουλευτικών εκλογών. Στις εκλογές αυτές θα πρέπει να πάρουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα πάρω μέρος σε τίμιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές με όλες μου τις δυνάμεις».

Μιλώντας για το ρόλο της Ρωσίας στη διευθέτηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο Ι. Γκεοργκάντζε εκτίμησε ως θετικά τα ρωσικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και σημείωσε: «Υπάρχει η ελπίδα πως τη Ρωσία δεν τη συμφέρει η πλήρης διάλυση της Γεωργίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσικές εκλογές σε γεωργιανό έδαφος!(2008-02-27 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τον Ιγκ. Γκεοργκάτζε από τις προεδρικές εκλογές(2003-12-16 00:00:00.0)
Η πρόεδρος στο Βατούμι(2003-12-11 00:00:00.0)
Ομολογία Πάουελ για ανάμειξη μέσω ...προειδοποίησης(2003-12-03 00:00:00.0)
Γεωργία(2003-11-27 00:00:00.0)
Εκλέγεται πάλι ο Ε.Σεβαρντνάντζε(2000-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ