Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις 8 Δεκέμβρη η απόφαση

Στις 8 Δεκέμβρη θα ανακοινώσει την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την ενοχή ή μη των 19 κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν». Χτες ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες όσων εκ των κατηγορουμένων άσκησαν αυτό τους το δικαίωμα και η ακροαματική διαδικασία διεκόπη - ύστερα από 162 συνεδριάσεις που διάρκεσαν 8 μήνες και 21 ημέρες - για να διασκεφθεί το δικαστήριο και να αποφασίσει.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση δευτερολόγησαν ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο Δ. Κουφοντίνας, ο Γιάννης Σερίφης, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο συνήγορος του Σ. Ξηρού Φρ. Ραγκούσης για λογαριασμό του εντολέα του.

Ο Ηρ. Κωστάρης υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του «εκτός από έναν ψευδομάρτυρα».

Ο Γ. Σερίφης χαρακτήρισε εκδικητική και ύπουλη την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που τον θεωρεί μεν ιδρυτικό μέλος της 17Ν αλλά τον απαλλάσσει λόγω παραγραφής.

«Οταν ο ίδιος ο εισαγγελέας διαπιστώνει ότι μετά το 1983 δεν προκύπτει τίποτα σε βάρος μου, από πού προκύπτει για το πριν από το '83; Από ποια διαδικασία το συμπέρανε αυτό;», αναρωτήθηκε.

Για λογαριασμό του Σ. Ξηρού δευτερολόγησε ο συνήγορός του Φρ. Ραγκούσης, ο οποίος κατήγγειλε πως οι αρχές του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ αρχικά είχαν υποσχεθεί, δεν παρέδωσαν ούτε την Παρασκευή, ούτε το Σάββατο τις αξονικές τομογραφίες που είχαν βγάλει στον εντολέα του όταν νοσηλευόταν εκεί. Την τακτική αυτή ο συνήγορος την απέδωσε σε μεθόδευση για να μην φανεί τι είχε συμβεί σε βάρος του Σ. Ξηρού ώστε να του αποσπάσουν τις γνωστές ομολογίες.

«Αδιαφορούμε για τις ποινές. Εσείς θα μας χαρακτηρίσετε ένοχους με βάση το δίκαιο του νικητή και αυτό δεν το θεωρούμε παράλογο, είναι μέσα στη λογική του πολέμου» είπε ο Δ. Κουφοντίνας.

Τον κύκλο των δευτερολογιών έκλεισε ο Αλ. Γιωτόπουλος, σημείωσε πως κατέρρευσε η βασική κατηγορία που τον αφορά, αυτή της ηθική αυτουργίας για όλη τη δράση της «17Ν». Και πρόσθεσε: «Αν αυτή η δίκη ήταν μια κανονική δίκη, θα ήμουν σίγουρος ότι σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στο σπίτι μου ελεύθερος. Ομως είναι μια δίκη όπου όλα είναι προαποφασισμένα».

Καταλήγοντας είπε ότι «θεωρητικά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να λάβει μια ιστορική απόφαση που θα αποτελέσει τομή και θα γράψει ιστορία», αλλά ό ίδιος δεν έχει καμία αυταπάτη «για πάρα πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί λείπουν παντελώς από το δικαστήριο οι απαραίτητες "καπνοσακούλες"».

«'Η είναι πολύ γεμάτες» του αντέτεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ