Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δυναμικά αύριο στην απεργία!

Η προεκλογική εμφάνιση του Πασχαλίδη χτες στη Ζώνη δεν έπεισε τους μεταλλεργάτες

Συσπειρωμένοι και συστρατευμένοι γύρω από τα αγωνιστικά τους σωματεία, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη της αυριανής 24ωρης απεργίας και της απεργιακής τους συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με κύριο αίτημα «Δουλιά για όλους», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η προετοιμασία για τη μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης, η οποία σύμφωνα με την κοινή απόφαση των σωματείων αποτελεί την έναρξη νέων αγώνων, είναι ταυτόχρονα και η απάντηση των εργαζομένων στα μπόλικα «θα», που τους μοίρασε «απλόχερα» ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, κατά την παρουσία του στη Ζώνη χτες το μεσημέρι. Δηλαδή κατά την... καθιερωμένη πια επίσκεψη στα ματωμένα χώματα της Ζώνης των εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αποκλειστικά και μόνο κάθε προεκλογική περίοδο...

Ο υπουργός συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους από τα σωματεία της Ζώνης και των εργοδοτικών Ενώσεων, στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργατοτεχνίτες είναι άνεργοι, πριν από ένα περίπου μήνα ο κλάδος θρήνησε έναν ακόμα νεκρό από την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και από πάνω τους τιμωρούν κόβοντάς τους την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική τους περίθαλψη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες να κινδυνεύουν άμεσα. Ακόμα από τους συνδικαλιστές σχολιάστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ...«ήρθε ο βουλευτής στο χωριό». Η κυβέρνηση, παίζοντας με το μεροκάματό τους, κατά καιρούς τους έχει «φουσκώσει» με σωρεία εξαγγελιών περί αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Ζώνης και την ίδια στιγμή δεν έχει εφαρμόσει νόμους που έχει ψηφίσει από το 1998, όπως το περιβόητο Μητρώο Επιχειρήσεων, επιτρέποντας στους εργοδότες να επιβάλουν σε βάρος του κλάδου την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης και να σκοτώνουν εργάτες ανενόχλητοι, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και των επιχειρήσεων της Ζώνης, αφού, όπως ειπώθηκε από την πλευρά των εργοδοτικών Ενώσεων, τα «λουκέτα» πάνε «σύννεφο» και συνολικά το 95% των επιχειρήσεων «ψυχορραγεί».

Ο Γ. Πασχαλίδης, στο κύριο αίτημα να έρθουν δουλιές στη Ζώνη, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ενώ ανέλαβε τη δέσμευση, στο χρονικό διάστημα που θα μείνει στο ΥΕΝ, να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Επιχειρήσεων, να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη χωροθέτηση της Ζώνης και η καταβολή των οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ να γίνει με ευνοϊκούς όρους. Ακόμα να εκπονηθεί μελέτη από τον ΟΛΠ για την εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών στην Κυνοσούρα και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να δοθεί στα χέρια των φορέων το σχέδιο για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης της Ζώνης. Είπε ότι το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «βλέπει θετικά» το αίτημα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, δεσμεύτηκε για την απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων και ναυαγίων και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ