Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
«Υπό παρακολούθηση» από την ΕΕ η νέα κυβέρνηση...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Υπό τη «στενή παρακολούθηση» της ΕΕ φαίνεται πως τίθεται η νέα κροατική κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί σύντομα από το τριμελές μπλοκ της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» του Ιβο Σαναντέρ μετά την επικράτηση του τελευταίου στις προχτεσινές γενικές εκλογές.

Ο Χαβιέ Σολάνα (ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια) προειδοποίησε χτες το Ζάγκρεμπ πως θα πρέπει να σεβαστεί τις «διεθνείς υποχρεώσεις», να προχωρήσει «σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με πρώτη προτεραιότητα τις... ευρωπαϊκές αξίες».

Από την καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδεικνύεται το τριμελές μπλοκ με επικεφαλής τη συντηρητική εθνικιστική παράταξη της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» (HDZ) που καταλαμβάνει 62 έδρες στη νέα Βουλή. Επεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν με 43 έδρες. Οι υπόλοιπες (όχι πάνω από δέκα) έδρες μοιράζονται μεταξύ κομμάτων εθνικών μειονοτήτων της Κροατίας.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην εκλογική διαδικασία έφθασε στο 69%, που είναι αρκετά υψηλότερο από τις προβλέψεις προ των εκλογών, αλλά αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την προ δεκαετίας προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που είχε ξεπεράσει το 85%...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ