Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Σταθεροποίηση»...«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία του βρετανικού προξενείου και της HSBC στην Κωνσταντινούπολη συνέπεσαν χρονικά με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα. Φαίνεται επίσης ότι έχουν ως στόχο να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία, η οποία έχει στενούς δεσμούς τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις ΗΠΑ και μέχρι πρόσφατα ήταν πρόθυμη να στείλει στρατεύματα για την υποστήριξη των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. "Τώρα, με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αντισταθεί στα αιτήματα του στρατιωτικού κατεστημένου. Ωστόσο, αυτό θα ενισχύσει τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ και τη Δύση", είπε χαρακτηριστικά ο Μουράτ Γκουλκάν της χρηματιστηριακής εταιρείας Bender Securities στην Κωνσταντινούπολη» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Ερωτήματα...«Γιατί οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποδοθεί, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, στην Αλ Κάιντα πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία, το Πακιστάν, την Ινδονησία, την Κένυα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Τουρκία, δηλαδή αποκλειστικά σε μουσουλμανικές χώρες; Μπορεί να καταλάβει (όχι βέβαια να δικαιολογήσει) κανείς το γεγονός ότι πολλοί Αραβες πανηγύριζαν με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Ποιος Αραβας, όμως, δε θα αγανακτήσει όταν βλέπει ομοθρήσκους του, ακόμη και μικρά παιδιά, να διαμελίζονται στην Καζαμπλάνκα, στο Ριάντ ή στην Κωνσταντινούπολη;» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Χρήσιμο φάντασμα...«Τους δύο τελευταίους μήνες, το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στη διεθνή πολιτική, ήταν η αντίσταση των Ιρακινών απέναντι στην αμερικανική κατοχή της χώρας τους και η Ιντιφάντα των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή της δικής τους. Σ' ένα τέτοιο φόντο, ο πολιτικός εκβιασμός του άξονα Μπους - Σαρόν "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" δεν είχε καμία ελπίδα επιτυχίας. Με το φάντασμα του Λάντεν προ των πυλών, η στρατηγική "όλοι μαζί, κάτω από τις διαταγές της Ουάσιγκτον, εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας" μπορεί και να έχει καλύτερη τύχη» (Ο ίδιος).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ