Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε νέα στέγη το Μουσείο Κατσίγρα

Αποψη του νέου Μουσείου Κατσίγρα
Αποψη του νέου Μουσείου Κατσίγρα
Την Κυριακή, θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, το νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη - μετά την Εθνική Πινακοθήκη μας - συλλογή ελληνικών εικαστικών έργων, ενώ το νέο κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1990, επί δημαρχίας Λαμπρούλη, είναι το δεύτερο σπουδαιότερο και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών και κτιριακών. Να σημειώσουμε ότι το μουσείο κτίστηκε σε έκταση 10.000 τμ, ενώ το κτίριο ανέρχεται σε 4.700 τμ. Στις αίθουσές του θα παρουσιάζονται 781 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, μεγάλης αξίας.

Τα έργα αυτά αποτελούν την περίφημη «Συλλογή Κατσίγρα», την οποία - με πρόταση και φροντίδα του αξέχαστου Α. Τάσσου -δώρισε στο Δήμο Λάρισας, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη, ο αείμνηστος Λαρισαίος γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας. Μετά το θάνατο του δωρητή, το 1998, κληροδοτήθηκαν επιπλέον στη Δημοτική Πινακοθήκη και 1.170 βιβλία τέχνης που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του Κατσίγρα, καθώς και τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, τα οποία είχε αγοράσει ο Λαρισαίος συλλέκτης.

Η «Συλλογή Κατσίγρα» θα εκτίθεται μονίμως στα 2/4 των εκθεσιακών χώρων της Πινακοθήκης. Στον υπόλοιπο χώρο θα λειτουργούν περιοδικές εκθέσεις, σε συνεργασία με άλλες πινακοθήκες και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ εκτός εκθεσιακών χώρων θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούν, ήδη, τα εργαστήρια ζωγραφικής και το αμφιθέατρο (260 θέσεων), όπου θα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της Πινακοθήκης.


«Λαύριο», έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα, από τη συλλογή Κατσίγρα
«Λαύριο», έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα, από τη συλλογή Κατσίγρα

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ