Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εναρξη κινηματογραφικής γιορτής

Η αφίσα του φεστιβάλ
Η αφίσα του φεστιβάλ
Ανοίγει τις πύλες του σήμερα, το 44o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και για 10 μέρες το «Ολύμπιον», οι Αποθήκες του λιμανιού και ολόκληρη η πόλη θα ζει στους ρυθμούς της κινηματογραφικής γιορτής. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην εστία του φεστιβάλ, το «Ολύμπιον».

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα κλείσει με προβολή της ταινίας «Zatoichi, ο τυφλός Σαμουράι» του Takeshi Kitano. Η ταινία έχει ήρωα τον περίφημο τυφλό σαμουράι Zatoichi, το πρόσωπο του οποίου συνοδεύει μια ολόκληρη μυθολογία και αποτελεί μια διάσημη φιγούρα της ιαπωνικής ιστορικής παράδοσης. Ο σκηνοθέτης, παίρνοντας αφορμή από το θρύλο του Zatoichi, μας μεταφέρει στο 19ο αιώνα, φωτογραφίζοντας εύθυμα και με χιούμορ τις θρυλικές μάχες του ήρωα, διασκεδάζοντας με την αναπηρία του και επιφυλάσσοντας στον θεατή ένα πανηγυρικό κλείσιμο.

Σήμερα, ξεκινούν και οι εργασίες του Balkan Fund, του Διεθνούς Εργαστηρίου για τη βράβευση των επιλεγμένων σεναρίων από το Βαλκανικό Ταμείο. Το Balkan Fund θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, οπότε η Διεθνής Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία, δηλαδή θα ανακοινώσει τις ταινίες που θα πάρουν επιχορήγηση για ανάπτυξη σεναρίου.

Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 57 ταινίες (12 στο διεθνές διαγωνιστικό, 3 εκτός συναγωνισμού, 7 στα special screenings, 5 ανακαινισμένες ταινίες της Γαλλικής Ταινιοθήκης, 28 ελληνικού κινηματογράφου, και τις ταινίες έναρξης και λήξης), το πρόγραμμα «Νέοι Ορίζοντες», 45 ταινίες, τα «Αφιερώματα» 43, το πρόγραμμα «Ματιές στα Βαλκάνια» 13, στα «Αστέρια της Στέπας» 27 (16 μεγάλου και 11 μικρού μήκους), και 4 ταινίες μεικτού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και τα ντοκιμαντέρ. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ, οι οποίες είναι υποψήφιες για τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του ΥΠΠΟ, που θα απονεμηθούν στις 30 Νοεμβρίου (9μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ