Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση όλων μας η απεργία των οικοδόμων

Να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος η επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων την Τετάρτη 26 Νοέμβρη που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τονίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και στα πλαίσια αυτά καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να στηρίξουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται.

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ στη σημασία που έχει για όλη την εργατική τάξη η απεργία των οικοδόμων, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν οι οικοδόμοι νικήσουν, ανοίγονται δρόμοι για όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Αν η αντεργατική πολιτική δεχτεί ένα γερό χαστούκι, εξυπηρετεί ολόκληρο το λαϊκό κίνημα. Αν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταδικαστούν, όλοι οι μισθωτοί βοηθιούνται. Αν οι οικοδόμοι πετύχουν πραγματικές αυξήσεις, όλοι θα κερδίσουμε.

Με αφορμή την απεργία των οικοδόμων, το ΠΑΜΕ αναφέρεται γενικότερα στον κλάδο των κατασκευών και των οικοδομών, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται και ανακατανέμεται εκεί ένα σημαντικό μέρος του παραγόμενου εθνικού πλούτου. Οι ανάγκες του κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και ελληνικού), σημειώνει, για υποδομές που να διευκολύνουν τη γρήγορη κίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, τα ολυμπιακά έργα κλπ. δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται τεράστια κέρδη και κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Η τεράστια αυτή συσσώρευση κεφαλαίου και κερδών, επισημαίνει στη συνέχεια, στηρίζεται σε μια πολιτική, που χρόνο με το χρόνο κάνει απλησίαστο το όνειρο της λαϊκής οικογένειας για φτηνή και καλή κατοικία, το κόστος της οποίας συνεχώς αυξάνει και για να αποκτήσει κανείς σπίτι, πρέπει να γίνει όμηρος των σύγχρονων «βρικολάκων», δηλαδή των τραπεζών. Στηρίζεται στη συμπίεση των μισθών και ημερομισθίων, πολύ πίσω από τις ανάγκες και στη μείωση όσο γίνεται προς τα κάτω του εργατικού κόστους. Στηρίζεται στην ένταση της υπερεντατικοποίησης των ρυθμών εργασίας, στην έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, κυριολεκτικά στο αίμα 100άδων προλετάριων κάθε χρόνο. Στηρίζεται σε μια γενικότερη οικονομική πολιτική, που βλέπει και αντιμετωπίζει τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις ως σοβαρά εμπόδια για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική, σημειώνει, προωθείται και υλοποιείται σε αγαστή συνεργασία του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, των κομμάτων που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την υποστήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το οικοδομικό κίνημα όμως, επισημαίνει, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δίκαια της εργατικής τάξης, βασικό στήριγμα και συνιστώσα σήμερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η Ομοσπονδία, το Συνδικάτο της Αθήνας και όλα τα μεγάλα Συνδικάτα των κλάδων της χώρας συνεχίζουν την ιστορία των εργατικών αγώνων. Την ιστορία της εργατικής τάξης. Γράφουν με κόκκινα γράμματα το παρόν και το μέλλον για το λαϊκό κίνημα.

Αυτό, παρά τις προσπάθειες όλων των αντιπάλων του αγωνιστικού κινήματος, που έφτασαν στο κατάντημα να σύρουν στα δικαστήρια το Συνδικάτο της Αθήνας. Παρά τις συκοφαντίες από τις ηγεσίες του κυβερνητικού, εργοδοτικού και συναινετικού συνδικαλισμού, ο κλάδος των οικοδόμων διατηρεί και ενισχύει το κύρος και την ταξική του αξιοπρέπεια. Υπερασπίζεται με πράξεις τις κατακτήσεις των οικοδόμων, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανοίγει δρόμους για το ίδιο το λαϊκό κίνημα με την πρωτοπόρα δράση του. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΠΑΜΕ και το στηρίζει έμπρακτα με δράση, ηθικά και υλικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ