Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2003
H ΚΝΕ και η ΑΝΤΙ- ΕΦΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Στην περίοδο 1972 και μέχρι το Νοέμβρη του 1973 η ΚΝΕ και η ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ήταν σε διαρκή ανάπτυξη, παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες που τότε επικρατούσαν. Σ' όλες σχεδόν τις σχολές του ΑΠΘ και στο Πολυτεχνείο είχαν δημιουργηθεί οργανώσεις, ενώ ο κύκλος επιρροών των οργανωμένων δυνάμεων της ΚΝΕ και ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ήταν πολύ διευρυμένος. Στους τοπικούς συλλόγους (Κρητών, Στερεοελλαδιτών κλπ.) είχαν εκλεγεί πολλά μέλη των δύο οργανώσεων. Γραμματέας τότε της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Βασίλης Δεμουρτζίδης, ο οποίος μας λέει για τα γεγονότα εκείνων των ημερών:

«Μόλις πληροφορηθήκαμε για την εξέγερση των φοιτητών στην Αθήνα, αποφασίσαμε κι εμείς να αντιδράσουμε στη δικτατορία καταλαμβάνοντας το Πανεπιστήμιο. Συνήλθε το Γραφείο Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και αποφασίσαμε άμεσα να κινητοποιηθούμε, καταλαμβάνοντας μια σχολή που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, το Χημείο ή το κεντρικό κτίριο. Στο μεταξύ μάθαμε ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιούσαν συνέλευση κι έτσι καταλήξαμε όλοι να κατευθυνθούμε στην Πολυτεχνική Σχολή. Συμμετείχαμε με αντιπροσώπους μας στις συντονιστικές επιτροπές που εκλέχθηκαν κατά σχολή, καθώς και στη γενική συντονιστική επιτροπή. Τις ώρες της κατάληψης κυκλοφόρησε πλατιά στους χώρους του Πολυτεχνείου από μέλη της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ η εφημερίδα "Πανσπουδαστική", κεντρικό όργανο της παράταξης».

Κατά την έξοδό τους από το Πολυτεχνείο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973 πολλά μέλη της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ πιάστηκαν μαζί με άλλους φοιτητές και βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της Ασφάλειας. Το μεγάλο «χτύπημα» από την Ασφάλεια το δέχτηκε η ΚΝΕ λίγους μήνες αργότερα, το Φλεβάρη του 1974. Περίπου 70 μέλη της, που είχαν αναπτύξει αντιδικτατορική δράση, συνελήφθησαν και υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια για την αντιδικτατορική τους δράση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ