Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κόλαση για τους «απελευθερωτές»

Πολιτική κρίση στην Ιταλία μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο στρατηγείο των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ιταλική στρατιωτική απώλεια της Ιταλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιταλοί στρατιώτες οχυρώνουν την περιοχή του στρατοπέδου τους

Associated Press

Ιταλοί στρατιώτες οχυρώνουν την περιοχή του στρατοπέδου τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.--

Σε θρύψαλα μετατράπηΚε το αρχηγείο των Ιταλών καραμπινιέρων, στη Νασιρίγια του Ιράκ, μετά από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί. Ο δυσβάσταχτος απολογισμός σε νεκρούς και τραυματίες προκαλεί τριγμούς στη Ρώμη, όπου ξέσπασε πολιτική κρίση, αλλά και στην Ουάσιγκτον, όπου εσπευσμένα μετέβη ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ για «διαβουλεύσεις». Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη Νασιρίγια, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις με κύριο στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις.

Χάος επικρατούσε για ώρες στη Νασιρίγια μετά την επίθεση στο στρατηγείο των Ιταλών καραμπινιέρων. Ο τελευταίος απολογισμός, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπια του τριώροφου κτιρίου που κατέρρευσε σχεδόν ολοσχερώς, καταμετρά συνολικά 25 νεκρούς και περισσότερους από 79 τραυματίες. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 11 καραμπινιέροι, 4 Ιταλοί στρατιώτες, 2 Ιταλοί πολίτες και 8 Ιρακινοί πολίτες, ενώ από τους τραυματίες μόνο 20 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ιρακινοί. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκαν και τα γειτονικά σπίτια. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα αυτοκίνητο πλησίασε το στρατόπεδο ανοίγοντας πυρ κατά των φρουρών. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών και ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη αλλού, ένα παγιδευμένο φορτηγό έσπασε την πύλη και μπήκε στο στρατόπεδο.

Σοκ και κρίση στην Ιταλία

Το αρχηγείο των καραμπινιέρων μετά την επίθεση

Associated Press

Το αρχηγείο των καραμπινιέρων μετά την επίθεση
Η είδηση πάγωσε την Ιταλία που ζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική της απώλεια μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτιμούσε ότι η επίθεση «ίσως ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας της αγάπης και του σεβασμού που τρέφει ο ιρακινός λαός για τις ιταλικές δυνάμεις» και ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα «να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα και να μην επιλέξουν την πολεμική σε μια μέρα που όλη η Ιταλία θα πρέπει να είναι ενωμένη». Ο Μπερλουσκόνι υπεραμύνθηκε της απόφασης αποστολής ιταλικών δυνάμεων στο Ιράκ, που σήμερα αριθμούν 2.300 άτομα, τονίζοντας ότι η Ιταλία «έκανε το ιστορικό της καθήκον απέναντι στους συμμάχους της».

Στη Βουλή, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό («Φόρτσα Ιτάλια», «Εθνική Συμμαχία», «Λίγκα του Βορρά»), μίλησαν για «τρομοκρατικό χτύπημα που δε θα εκφοβίσει την Ιταλία ούτε θα την οδηγήσει σε βεβιασμένες ενέργειες, καθώς οι ιταλικές δυνάμεις θα εκτελέσουν μέχρι τέλους την αποστολή τους». Παίρνοντας το λόγο τα δύο κεντροαριστερά κόμματα, η «Μαργαρίτα» του Ρομάνο Πρόντι και οι «Δημοκράτες της Αριστεράς» του Μάσιμο ντ' Αλέμα, ζήτησαν επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής και τάχιστη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς αλλά τόνισαν ότι «δεν τίθεται θέμα άμεσης αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ». Αντίθετα, η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», το κόμμα των «Ιταλών Κομμουνιστών» και οι Πράσινοι, που είχαν αντιταχθεί εξαρχής στην αποστολή, ζήτησαν την άμεση επιστροφή των στρατευμάτων.

Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος μετά την επίθεση στο αρχηγείο των καραμπινιέρων

Associated Press

Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος μετά την επίθεση στο αρχηγείο των καραμπινιέρων
Την επίθεση καταδίκασαν πολλές κυβερνήσεις, ενώ ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να χαιρετήσει την «αποφασιστικότητα» και τις «ηγετικές αρετές» του Μπερλουσκόνι. Από την πλευρά της, η πορτογαλική κυβέρνηση τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά η αποστολή Πορτογάλων χωροφυλάκων στη Νασιρίγια, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Επιθέσεων και λαθών συνέχεια

Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά χτες το βράδυ την περίμετρο της έδρας των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, βρίσκονταν σε εξέλιξη ευρείες επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων σε περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι συγκεντρώνονται μέλη των οργανώσεων που εξαπολύουν αντικατοχικές επιθέσεις. Ορισμένες τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 2 και τραυματίστηκαν 3 Ιρακινοί που θεωρούνταν ύποπτοι για αντικατοχικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Χτες το πρωί, κατοχικές δυνάμεις άρχισαν επιχειρήσεις εντοπισμού και εξουδετέρωσης εκατοντάδων βομβών που είναι τοποθετημένες στην άκρη των δρόμων πολλών συνοικιών. Στη γειτονική πόλη Τατζί σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός από βόμβα ενώ στο Τικρίτ Ιρακινοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν, χωρίς αμερικανική υποστήριξη, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Στη Φαλούτζα, αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν «κατά λάθος» πυρ εναντίον φορτηγού με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 5 Ιρακινούς πολίτες και να τραυματίσουν άλλους 4. Σε «λάθος» απέδωσαν οι κατοχικοί επιτελείς και τα πυρά που δέχτηκε από Αμερικανούς στρατιώτες το αυτοκίνητο του Σιίτη κληρικού, Μοχάμαντ Μπαρ αλ Ούλουμ, μέλους του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου αλλά σφοδρός επικριτής της κατοχής. Από τα πυρά τραυματίστηκε ο οδηγός του. Είναι ο δεύτερος σιίτης ηγέτης που δέχεται τα αμερικανικά πυρά, μέσα σε δύο ημέρες, καθώς δολοφονήθηκε προ 24ωρου «από λάθος» ο δήμαρχος της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι.

Προβληματισμός και διαφωνίες

Την επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτικής ανοικοδόμησης του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την κατεπείγουσα συνάντησή τους χτες στο Λευκό Οίκο. Ο Μπρέμερ δήλωνε ότι το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν έχει αποτύχει, θα συνεχιστεί η συνεργασία και ότι θα πρέπει «σύντομα» να γνωστοποιήσει πότε θα παρουσιάσει το νέο Σύνταγμα και θα προχωρήσει σε εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στους κόλπους της αμερικανικής ηγεσίας έχουν προκύψει διαφωνίες καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και άλλοι ότι τα πράγματα κυλούν ικανοποιητικά με κριτήριο τις υπάρχουσες δυσκολίες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Μπρέμερ αναμένεται να πιέσει το Συμβούλιο για «τάχιστα» αποτελέσματα και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση, πριν τη διεξαγωγή εκλογών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση της μεταβίβασης εξουσίας και να αποσυρθούν από το προσκήνιο Αμερικανοί αξιωματούχοι για να κατευναστούν τα πνεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ