Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κόλαση μαχών

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι «νικούν» στις μάχες, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται: προχτές κατά του ΟΗΕ (φωτό), χτες κατά της ISAF με τουλάχιστον ένα Ρουμάνο λοχία νεκρό

Associated Press

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι «νικούν» στις μάχες, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται: προχτές κατά του ΟΗΕ (φωτό), χτες κατά της ISAF με τουλάχιστον ένα Ρουμάνο λοχία νεκρό
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Οι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ισχυρίζονταν χτες ότι οι επιχειρήσεις τους στις δύσβατες επαρχίες Νουριστάν και Κουνάρ του Αφγανιστάν, αλλά και στο Ουαζιριστάν, στην άλλη πλευρά των (ασαφών) συνόρων με το Πακιστάν, «βαίνουν καλώς». Κατά τις πληροφορίες που δίνουν, «όλα τα αεροσκάφη» της Βάσης λαμβάνουν μέρος στις επιθέσεις και μέχρι στιγμής «όλες οι απώλειες αναφέρονται από την πλευρά του εχθρού». Ποιος είναι ο εχθρός; Οι Αμερικανοί μιλούν για «αντισυμμαχικές δυνάμεις» - αυτό είναι όλο. Οι αναφορές κάνουν λόγο για «πολλαπλές» μάχες από την Παρασκευή κι ο συνταγματάρχης Ρόντνεϊ Ντέιβις δηλώνει πως αυτές λαμβάνουν χώρα «σε ένα πεδίο που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση» των μέχρι στιγμής επιχειρήσεων του (ανολοκλήρωτου) αφγανικού πολέμου. Που, όπως δηλώνει, οι Αμερικανοί «νικούν».

Τον «νικούν» εδώ και δύο χρόνια, αλλά ο «εχθρός» δε μοιάζει να το λαμβάνει υπόψη του. Στο Σπιν Μπολντάκ χτες υπήρξε μάχη ανάμεσα σε αντάρτες και άνδρες της ISAF κι ένας Ταλίμπ οπλαρχηγός είπε, μιλώντας στο «Ρόιτερς», ότι οι άντρες του «σκότωσαν τουλάχιστον έναν Ρουμάνο», μέλος περιπόλου, δύο ακόμη στρατιώτες και τραυμάτισαν τρεις. Το υπουργείο Αμύνης της Ρουμανίας - που συμμετέχει με 400 άνδρες στην ημιτελή επιχείρηση κατοχής του Αφγανιστάν - ανέφερε ξερά ότι νεκρός είναι ένας 33χρονος λοχίας.

Και ενώ ο Αφγανός «πρόεδρος» Χαμίντ Καρζάι δήλωνε από την Καμπούλ ότι πρέπει να αναμένονται «και νέες επιθέσεις των εχθρών της σταθερότητας στο Αφγανιστάν» στην επέτειο των δύο χρόνων από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν (Πέμπτη), αλλά και λόγω της επερχόμενης Λόγια Τζίργκα (Μεγάλο Συμβούλιο στα Παστού - προγραμματίζεται για την 10η Δεκέμβρη), ο Γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γκίντερ Πλόιγκερ δήλωσε ότι εύχεται - ναι, εύχεται - να «παγιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ