Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΕΙΑ
Η κυβέρνηση πουλάει φύκια...

Στη δεκαετία 1992 - 2002 ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών μειώθηκε κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%!

Ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε χτες τους δημοσιογράφους για να εκφράσει το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ψαράδες. Στην αίθουσα συνεντεύξεων, υπήρχαν φάκελοι και χάρτινες σακούλες με στοιχεία κάποιων ψευτο-μελετών, καθώς και της απορροφητικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ), πριν φτάσουν οι δημοσιογράφοι. Μαζί δόθηκε και η πρόταση της ΕΕ για τη μεσογειακή αλιεία, δηλαδή για τη μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων Ελλήνων ψαράδων. Αλλά η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει!

Ο υπουργός Γεωργίας, παρουσία των ακολούθων του, άρχισε να μιλάει για μεγάλες απορροφητικότητες στην αλιεία, για ημερίδες και ευρω-διασκέψεις και να πετάει διάφορες άλλες επικοινωνιακές τσαμπούνες. Αφού είπε ό,τι είπε, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: Ποιο είναι το ύψος τον κονδυλίων του ΕΠΑΛ για την απόσυρση - διάλυση αλιευτικών σκαφών; Η απάντηση που δόθηκε από το γενικό διευθυντή Αλιείας, ήταν: 83,015 εκατ. ευρώ. Αμέσως τέθηκε ερώτημα από άλλο δημοσιογράφο: Ποιο είναι το ποσό που θα δοθεί, μετά και τις τροποποιήσεις που έγιναν στο ΕΠΑΛ, για την ανανέωση - εκσυγχρονισμό σκαφών; Η απάντηση ήταν 12,11 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή η σχέση απόσυρσης - εκσυγχρονισμού είναι οκτώ προς ένα» ήταν η εύλογη παρατήρηση - ερώτηση ενός δημοσιογράφου... Κι ο υπουργός απάντησε διά της σιωπής του...

Το θέμα βέβαια είναι πως το 1992 ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα ήταν 21.756 και μετά το πέρας δύο Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και το ξεκίνημα του τρίτου, το 2002 ο αριθμός τους έφτασε στα 19.747. Δηλαδή υπήρξε μια μείωση της τάξης του 9,2%. Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της δεκαετίας είναι ότι η χωρητικότητα των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα το 1992 ήταν 162.395 τόνοι και το 2002 έπεσε στους 96.870. Δηλαδή, σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 40,3%! Επίσης, όσον αφορά την ιπποδύναμη των σκαφών, η μείωση από το 1992 μέχρι το 2002 ήταν 14,7%. Τώρα με τις νέες προτάσεις της ΕΕ για τη μεσογειακή αλιεία, τα νούμερα συρρίκνωσης της ελεύθερης αλιείας, θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και η κυβέρνηση - ενώ έχει συμφωνήσει από το Δεκέμβρη του 2002 για την επιτάχυνση των ρυθμών εξαφάνισης των μικρομεσαίων Ελλήνων ψαράδων - «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ