Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Φανάρι αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδας

Το κείμενο της επιστολής, που θα παραδοθεί σήμερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μαζί με την απόφαση της πρόσφατης έκτακτης Ιεραρχίας της Ελλάδας, εγκρίθηκε χτες από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ). Χτες το απόγευμα, οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος και Ξάνθης Παντελεήμονας, είχαν συνομιλίες με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τους... «τόνους» της αποστολής κατά τις επαφές με τον πατριάρχη.

Το συνοδευτικό κείμενο περιλαμβάνει αναλυτικά, την απόφαση της Ιεραρχίας για το θέμα του καταλόγου και του σεβασμού της Πράξης του 28. Τρία βασικά στοιχεία του, επισήμανε χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το σεβασμό της Πράξης του 28, το δικαίωμα πρότασης προς εγγραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον κατάλογο των υποψηφίων εκλόγιμων για τη Βόρεια Ελλάδα (βάσει του καταστατικού χάρτη που ισχύει στην Ελλάδα) και το δικαίωμα που είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη μνημόνευση του Πατριάρχη ως αρχιεπισκόπου στη Β. Ελλάδα, σαν ένα δείγμα καλής θελήσεως από τη μεριά της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Τη σημασία του «τεράστιου κύρους» του Πατριαρχείου, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για την Ελλάδα, επισήμανε χτες, σε συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Αναφέρθηκε «στο δυναμισμό της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει και να διακηρύξει διεθνώς την Ορθοδοξία και τις ανάγκες της, σε κάθε άκρη της Γης». Μίλησε για «απαραίτητη ανάγκη» στενής συνεργασίας, ενότητας της Ορθοδοξίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισήμανε την ανάγκη να μη μειωθεί, με κανένα απολύτως τρόπο, το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημείωσε, την τεράστια πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας και τη διαχρονική της ύπαρξη, και ότι η Εκκλησία της Ελλάδας δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να βρίσκεται σε ένα διεθνές κατά κάποιο τρόπο σκηνικό οιασδήποτε μορφής τριβής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ