Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»
Εξυπηρετεί ΝΑΤΟικές επεμβατικές ανάγκες
  • Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον υπουργό Αμυνας
  • Λ. Κανέλλη: Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και την Αφρική;

Προσπάθεια, να συγκαλύψει το γεγονός ότι η πρόσφατη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων εξυπηρετεί κυρίως τις ΝΑΤΟικές επεμβατικές ανάγκες, έκανε χτες ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση που ήδη αποφασίστηκε έγινε με γνώμονα την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, αφού συγκροτούνται πλέον «ευέλικτες, ευκίνητες και ισχυρότερες μονάδες ικανές να αντιμετωπίσουν τον πλέον ορατό κίνδυνο, που είναι θερμά επεισόδια κυρίως στο Αιγαίο».

Κατά τον Γ. Παπαντωνίου υπάρχει και το σενάριο της αλλαγής του καλού κλίματος που υπάρχει με την Τουρκία και γι' αυτό «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι».

Για την κατάργηση στρατιωτικών μονάδων στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το «αυτονόητο γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από βορρά», αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές ήταν εκεί με ΝΑΤΟική εντολή για την αντιμετώπιση του «από βορρά κομμουνιστικού κινδύνου» που ουδέποτε, βέβαια, υπήρχε με τα σοσιαλιστικά καθεστώτα στις χώρες της Βαλκανικής.

Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι παραμένει ενεργό το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα», που καλύπτει την Κύπρο και τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίζουν και τις «ασύμμετρες απειλές», όπως ονομάζεται κάθε ενοχλητική - «τρομοκρατική» κατά τους Αμερικανούς - φωνή διεθνώς.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να δηλώσει περήφανος για τη συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν, ισχυριζόμενος ότι με την παρουσία τους εκεί εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα για την επιδίωξη δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» είπε ότι αυτή δεν αφορά κατά κανέναν τρόπο την Ελλάδα, αλλά όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων πρόκειται για διευθέτηση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η μόνη διατηρημένη σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας προέρχεται από το ΝΑΤΟ, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εδώ και 49 χρόνια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τυπικά αποτελεί «φίλη και σύμμαχο χώρα». Η βουλευτής, είπε ότι η κυβέρνηση μιλάει πλέον για «στοιχειώδη αμυντική κάλυψη της Κύπρου» και αναρωτήθηκε, εάν τελικά η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αφού έχει εξαιρεθεί από τον Ευρωστρατό.

Σχολιάζοντας τα περί «κινδύνου από βορράν» που πλέον εξέλιπε τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτός ήταν ψεύτικος και φανταστικός ενώ τώρα με την «εξάλειψη του κομμουνισμού» στις χώρες αυτές, στην οποία εξάλειψη συμμετείχε και η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο «δημοκρατικός δυτικός εθνικισμός».

Αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του «αμυντικού δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ότι η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή την Αφρική δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό συμφέρον αλλά αντίθετα υποτάσσεται στα συμφέροντα των πλουτοκρατών.

Για την εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων αναρωτήθηκε εάν αυτή είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που κατά την Τουρκία είναι «αιτία πολέμου». Καταλήγοντας, τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια για εξοπλισμούς μέχρι και το 2013, ο ελληνικός λαός δεν είναι καλυμμένος από απειλές, που προέρχονται από «σύμμαχες και φίλιες δυνάμεις».

Επιφυλάξεις για την αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων εξέφρασαν βουλευτές - μέλη της επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης είπε ότι το διεθνές κύρος της χώρας δεν εξασφαλίζεται με την αποστολή στρατευμάτων σε άλλες χώρες, αλλά με τη δράση μεγάλων πολυεθνικών όπως, για παράδειγμα, η ΝΟΚΙΑ της Φινλανδίας που προσέδωσε κύρος στη χώρα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ