Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα κεντροδεξιά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ αυτή η συζήτηση, που άνοιξε από χτες με τη συνέντευξη Καραμανλή στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα δεξιό ή κεντροδεξιό. Η ...πολιτική χωροταξία πάλι στην επιφάνεια, χωρίς (φυσικά) να συζητούνται οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων. Ούτε καν στα πολύ βασικά ζητήματα.

Πρώτος και καλύτερος παρενέβη, βέβαια, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, για να υποστηρίξει πως η Νέα Δημοκρατία είναι η «Δεξιά». Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι ΠΑΣΟΚοι θεωρούν πως αν η δεξιά αποδειχθεί «δεξιά» τότε αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ γίνεται «κέντρο», αν όχι «αριστερά»...

Μόνο που την παραδοχή ότι η ΝΔ είναι «δεξιά» πρέπει να ακολουθήσουν και ορισμένες εξηγήσεις: Για παράδειγμα, με τις ψήφους της ΝΔ, ψηφίστηκε ο αντιτρομοκρατικός νόμος του ΠΑΣΟΚ. Συνήθως ψηφίζουν παρεούλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ πήρε τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα και τον έκανε ακόμη χειρότερο, κλπ., κλπ.

Πάντως, μας είναι πολύ γνωστή και οικεία πλέον η τάση στην προεκλογική περίοδο τα δυο κόμματα να συνωστίζονται στο «κέντρο». Μόνο μετά τις εκλογές παρατηρούνται οι δεξιές «κεντρόφυγες» δυνάμεις. Ιδιαίτερα, όταν στο επίκεντρο έρχονται οι απαιτήσεις του κόσμου.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ομολογουμένως, η «σύσταση», που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, στους διοικητές των ΔΕΚΟ για πάγωμα των προσλήψεων την προεκλογική περίοδο. Συγκινηθήκαμε από την ευαισθησία του.

Μόνο που οι ΔΕΚΟ, ως γνωστόν, είναι πλέον ανεξάρτητες εταιρίες, εισηγμένες οι περισσότερες στο Χρηματιστήριο. Αν οι διοικητές τους τάξουν κάποιες προσλήψεις και τις «συνδέσουν» με το εκλογικό αποτέλεσμα, τι φταίει ο δυστυχής υπουργός; Αυτός ...τους τα είπε.

Αλλωστε, μιλάμε για τον υπουργό της ίδιας κυβέρνησης, που έχει εγκρίνει τα κονδύλια των προσλήψεων (και εκτός ΑΣΕΠ) για θέσεις μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και σε άλλους σχετικούς οργανισμούς. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ