Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλολαϊκές μάσκες για παραπλάνηση

Εκστρατεία εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής της επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, ταυτόχρονα με τη συντήρηση της δικομματικής πόλωσης. Η ψηφοθηρική επιχείρηση «λίφτινγκ» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, υλοποιείται είτε με την προβολή του «κεντρώου» προσώπου της και τη φραστική αποδοκιμασία της «δεξιάς»(!) φυσιογνωμίας από τον ίδιο τον αρχηγό της, είτε με την ανάδειξη θεμάτων «κοινωνικής ευαισθησίας», όπως το πυροτέχνημα του «εγγυημένου εισοδήματος», είτε ανεμίζοντας διαρκώς τη σημαία της «διαφάνειας».

Τα παραπάνω αποτελούν τμήματα μιας γενικότερης στρατηγικής που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τη ΝΔ. Την τακτική αυτή «αποκάλυψε» ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος σε δηλώσεις του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», τονίζει ότι «έχουμε τη στήριξη (κοινωνικών) ομάδων που στο παρελθόν υποστήριζαν σθεναρά το ΠΑΣΟΚ, αλλά (σήμερα) δεν τα πάνε καλά, όπως είναι για παράδειγμα οι αγρότες και οι ασχολούμενοι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Υποστηρίζει ακόμα ότι «η σταθερή υπεροχή της ΝΔ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζει την απομάκρυνση από το ΠΑΣΟΚ των δυσαρεστημένων κεντρώων ψηφοφόρων».

Αίσθηση προκάλεσε όμως η δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα ότι η ΝΔ «σαφώς δεν είναι δεξιό», αλλά θα προσελκύσει δεξιούς ψηφοφόρους, κυρίως επειδή τα μικρά εθνικιστικά κόμματα (σ.σ. ΛΑΟΣ) πιθανότατα δε θα αναμετρηθούν στις εκλογές. Στελέχη του κόμματος (Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης) επιχειρούσαν χτες να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι στην εποχή μας δεν έχουν πλέον σημασία οι «παλιές ταμπέλες», αλλά τα προγράμματα που κινούνται στον «ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο». Ο ίδιος ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να δώσει κάποια εξήγηση στη δήλωση που έκανε για να απαντήσει στον Χρ. Πρωτόπαππα, που έκανε λόγο για «κρυφή ταυτότητα». Την ίδια στιγμή, όμως, αρκετά στελέχη και βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες με τον παραπάνω «ετεροπροσδιορισμό» του Κ. Καραμανλή, αλλά δεν τις βγάζουν προς τα έξω, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παράλληλα, ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση - πυροτέχνημα περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην προσπάθειά του να ακυρώσει αντίστοιχη κίνηση του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και δεν είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ ούτε το εφεύρε το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χτες στον «Φλας». Ταυτόχρονα όμως ομολόγησε τον ψηφοθηρικό χαρακτήρα του «μέτρου», λέγοντας ότι το θέμα αυτό «μπορεί να συζητηθεί και ένα χρόνο και πέντε χρόνια»! Ταυτόχρονα, άλλα ηγετικά στελέχη (Σουφλιάς, Παπαθανασίου) δε δέχονται κουβέντα για το θέμα, καθώς το θεωρούν είτε παροχολογία(!) είτε ότι το κόστος του είναι δυσβάσταχτο για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης επιμένει στη συντήρηση της εικόνας του πολέμιου της διαφθοράς και της διαπλοκής. Σήμερα η ΝΔ θα θέσει εκ νέου τη γνωστή πρότασή της για τη διαφάνεια στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, επειδή διαπιστώνει ότι «τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει...

Οι κινήσεις της ηγεσίας της ΝΔ εξηγούνται από την εκτίμηση που αναφέρεται στο προαναφερθέν δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι οι εκλογές θα απογειώσουν ή θα καταστρέψουν την πολιτική του καριέρα. Η βασική ανταγωνίστριά του, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, είναι το φαβορί για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Καραμανλή. Αλλά αν η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές, θα είναι η πρώτη που θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αρχηγού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ