Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Οι σπουδαστές κινητοποιούνται ενάντια στις ελλείψεις

Από την κινητοποίηση των σπουδαστών
Από την κινητοποίηση των σπουδαστών
«Θέλουμε σχολές, καθηγητές, βιβλία κι όχι διαβατήρια για την ανεργία», «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά». Με αυτά και άλλα συνθήματα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας διαδήλωσαν προχτές το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης την απαίτησή τους για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και χρηματοδότηση με 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Αφορμή για την κινητοποίηση, στάθηκε η έλλειψη βιβλίων, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα ποσά «για σημειώσεις» (εκτός των άλλων εξόδων τους) και ο προϋπολογισμός πείνας που εγκρίθηκε για την αγορά βιβλίων στις δυο σχολές (ΣΔΟ και ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ ανέρχεται στο ποσό των... 600.000 δραχμών! Παρά την απαράδεκτη αυτή κατάσταση όμως, που είναι ενδεικτική για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «ανωτατοποίηση», οι πλειοψηφίες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στα ΔΣ των σπουδαστικών συλλόγων αρνούνταν να συνεδριάσουν και να πάρουν απόφαση να αντιδράσουν. Ετσι, η Πανσπουδαστικής ΚΣ. πήρε την πρωτοβουλία για τη χτεσινή κινητοποίηση μαζεύοντας πάνω από 700 υπογραφές σπουδαστών.

«Σήμερα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, υποβαθμίζει συνέχεια τις σπουδές μας και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Θέλουν την Παιδεία ακριβοπληρωμένη και απρόσιτη για τους πολλούς, τα παιδιά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», είπε στο «Ρ» ο σπουδαστής Χρ. Γκράτσας.

Αυτή η πολιτική οξύνει τα προβλήματα του ιδρύματος και των σπουδαστών. Η έλλειψη καθηγητών και βιβλίων, η κακή κατάσταση της Εστίας - όπου παραμένουν δωμάτια κενά, ενώ πολλοί σπουδαστές δεν έχουν χρήματα για νοίκι - το πρόβλημα της σίτισης, τα αυξημένα κόμιστρα του ΚΤΕΛ, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα, «προμηνύουν ένα θερμό χειμώνα», σημειώνουν οι σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ