Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρατείνονται οι προθεσμίες

Παρατείνονται για το διάστημα 13 μέχρι 27 Απρίλη 2000 οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας, οι οποίες έληγαν προχθές (μετά από ανάλογη παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών).

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χ. Αλαμάνο, η υποβολή των δηλώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους, με αρχή για το ψηφίο 1 την 13η Απρίλη 2000 και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 27η Απρίλη.

Εξάλλου, σε εγκύκλιο που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται ότι το εισόδημα που αποκτά το φυσικό πρόσωπο από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν τηρεί βιβλία αν και είναι υπόχρεο, θα προσδιορίζεται μόνο εξωλογιστικά. Θα υπολογίζεται δηλαδή με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρών αμοιβών, ο οποίος όμως θα είναι προσαυξημένος κατά 40% επί των ακαθάριστων αμοιβών του. Σημειώνεται ακόμη ότι ο μέσος όρος των μοναδικών συντελεστών καθαρών αμοιβών, προσαυξημένος κατά 40%, ανέρχεται σε 66,85%.

Με την εγκύκλιο, γίνεται διαχωρισμός των φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών και όσων έχουν ατομικές επιχειρήσεις, σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά τους γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες και αναλυτές - προγραμματιστές. Γι' αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που δεν τηρούν βιβλία- αν και είναι υπόχρεοι- το καθαρό τους εισόδημα που προσδιορίζεται εξωλογιστικά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τις σταθερές επαγγελματικές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα 13 - 27 Απρίλη 2000 θα πρέπει επίσης να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2000 για όσους φορολογούμενους δηλώνουν και γεωργικό εισόδημα ή εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις και γι' αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων υποβάλλονται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Τέλος, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στον ερχόμενο Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αφαίμαξη για τις μικρές επιχειρήσεις(9/7/2004)
ΑΤΙΤΛΟ(2/4/2002)
Παρατείνονται οι προθεσμίες για επιχειρηματίες - αγρότες(15/4/2000)
Οδηγίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων(11/3/2000)
Από Δευτέρα η αποστολή των φορολογικών εντύπων(19/1/2000)
Κόλπο η κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων"(11/9/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org