Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ρυθμιστικό σχέδιο» για τις δημοσκοπήσεις

«Ρυθμιστικό σχέδιο» για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις τηλεθέασης ετοίμασε η κυβέρνηση και χτες ο υπουργός Τύπου το έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ θα το στείλει και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Το κείμενο αυτό, κατά τον Χρήστο Πρωτόπαππα, αποτελεί «πλαίσιο για την έναρξη δημόσιου διαλόγου».

Η κυβέρνηση με το ρυθμιστικό πλαίσιο επιχειρεί ουσιαστικά να δημιουργήσει ακόμη μία «αρχή» μέσα από τη «συγκρότηση εποπτικού οργάνου» για τον έλεγχο των δημοσκοπήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής είναι εκπρόσωποι της ...«αγοράς».

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας πριν από μήνες είχε εξαγγείλει την «ετοιμασία» πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και μετρήσεων τηλεθέασης. Το κείμενο περιλαμβάνει τους όρους αυτούς, αλλά και τον τρόπο δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Στο πλαίσιο γίνεται προσδιορισμός της δημοσκόπησης και της μέτρησης θεαματικότητας -ακροαματικότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι με στόχο την ενδυνάμωση της διαφάνειας και την άρση ασάφειας προτείνεται όπως οι οργανισμοί ερευνών χρησιμοποιούν μια ενιαία, κοινά αποδεκτή εκτίμηση πληθυσμού.

Προτείνεται η «συγκρότηση εποπτικού οργάνου». Αποστολή της είναι να ελέγχει την τήρηση των προβλέψεων του «προτεινόμενου» ρυθμιστικού πλαισίου. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 9 μέλη και συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: Σύμβουλος Επικρατείας (ως πρόεδρος), εκπρόσωπος του ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς), εκπρόσωπος της ΕΙΗΕΑ(Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας), εκπρόσωπος της Ενωσης των τηλεοπτικών σταθμών, εκπρόσωπος της Ενωσης Ραδιοφωνικών σταθμών, τρεις «ανεξάρτητοι» εμπειρογνώμονες και εκπρόσωπος της ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία). Είναι γεγονός πως στην εν λόγω επιτροπή η πλειοψηφία είναι εκπρόσωποι της ίδιας της αγοράς. Οι εμπειρογνώμονες είναι «χρήσιμο να υποδεικνύονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δημοσκοπήσεων και Μετρήσεων είναι η αρμοδιότητα να προτείνει με γνωμοδότησή της στο ΕΣΡ την επιβολή κυρώσεων για παραπλανητικές δημοσκοπήσεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων και σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Στο πλαίσιο καταγράφεται η πιστοποίηση των ερευνητικών οργανισμών. Καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι οργανισμοί, οι οποίοι διεξάγουν δημοσκοπήσεις και μετρήσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται για την έναρξη λειτουργίας κάθε οργανισμού ερευνών ή μετρήσεων να είναι διαθέσιμα τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν το καθεστώς λειτουργίας τους. Προβλέπονται δύο είδη οργανισμών, ιδιωτικές εταιρίες και δημόσιοι οργανισμοί όπως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Προτείνεται, επίσης, να «συζητηθεί αν μπορούν να ιδρύσουν ή να είναι μέτοχοι σε οργανισμούς δημοσκοπήσεων και μετρήσεων οργανισμοί ΜΜΕ, όπως και το αντίστροφο».

Περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ του οργανισμού και των πελατών του, ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων και των μετρήσεων, ρυθμίσεις που αφορούν στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας, είναι στο επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι, για να μη συνδεθεί με τις εκλογές, το πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ μετά τις βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ