Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργιάζει το ρουσφέτι

Ο,τι αίτημα μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί να εξυπηρετήσει ο ρουσφετολογικός μηχανισμός. Το «αρχείο ρουσφετιών» του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Θεοδώρου, είναι αποκαλυπτικού του μεγέθους αυτής της βιομηχανίας υποτακτικών ψηφοφόρων

Από μεταθέσεις φαντάρων, διορισμούς στο δημόσιο ή δουλιά σε εργοστάσιο, μέχρι άδειες λαϊκής αγοράς, εντάξεις επιχειρήσεων σε αναπτυξιακούς νόμους, συμμετοχές στα διαβόητα προγράμματα κατάρτισης, αναγνωρίσεις πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ, εισιτήρια σε νοσοκομεία, συντάξεις, εισιτήρια για νοσοκομεία, μέχρι εξευρέσεις μοσχευμάτων, ακόμη και ελληνοποιήσεις αλλοδαπών. Από όλα έχει ο μπαξές.

«Αναλαμβάνομεν πάσης φύσεως υποθέσεις - Γραφείον βουλευτού Ταδόπουλου - Δικομματισμός Ο.Ε». Μια τεράστια επιχείρηση, που δε στοχεύει τόσο στην εξυπηρέτηση ημετέρων, όσο στην εξασφάλιση της στρατιάς των ψηφοφόρων. Η εκλογή ή η επανεκλογή του κάθε συγκεκριμένου βουλευτή είναι το κέρδος που απολαμβάνει ο ίδιος. Το μεγαλύτερο όμως είναι το κέρδος του δικομματισμού που εξυπηρετεί το εκμεταλλευτικό σύστημα της άρχουσας τάξης. Οι ψηφοφόροι που κάθε τέσσερα χρόνια έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, ασφαλώς και δεν πρέπει να επιλέγουν με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα, με βάση βάση αρχές, θέσεις και προτάσεις των κομμάτων. Πρέπει να υποχρεώνονται, να είναι οσφυοκάμπτες και υποτακτικοί. Ρουσφέτια, τρομοκρατία και εκβιασμοί στους χώρους δουλιάς, εκμαυλισμός συνειδήσεων και καταεξευτελισμός κάθε αξίας και οράματος, για να είναι ο λαός αγέλη που άγεται και φέρεται και βέβαια ψηφίζει αναλόγως...


Μόλις στο προχτεσινό φύλλο του ο «Ρ» δημοσίευε ρεπορτάζ από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2002, που επιβεβαίωνε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στους διορισμούς στους δήμους παρατηρούνται «σωρεία παράνομων πράξεων» και «καθεστώς πελατειακών σχέσεων». Ενώ σε άλλη στήλη του δημοσίευε άλλο ρεπορτάζ από την ανατριχιαστική επιχείρηση εξαναγκασμού σε «δηλώσεις μετανοίας» νέων ανθρώπων που έχει στήσει η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ στο ΤΕΙ της Λάρισας. Σήμερα δημοσιεύουμε ένα μέρος του «αρχείου ρουσφετιών» του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου, που η εφημερίδα μας έχει στα χέρια της. Ενα «αρχείο» που αποδεικνύει την ύπαρξη και το μέγεθος αυτής της μεγάλης βιομηχανίας εκμαυλισμού συνειδήσεων, καθυπόταξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ή άλλων που ψάχνουν τις εύκολες λύσεις, ανθρώπων που εξαναγκάζονται να σκύβουν τη μέση, ή και άλλων που έχουν εξασφαλίσει το ψωμί, αλλά αναζητούν και το παντεσπάνι.

Ομολογουμένως εργάζονται με σύστημα. Υπάρχουν χαρτιά αιτημάτων, τα οποία στέλνουν οι κομματάρχες της εκλογικής περιφέρειας, καταστάσεις εξέλιξης αιτημάτων και στοιχεία κατάληξης του αιτήματος, που αρχειοθετείται ότι «ετελείωσε», δηλώνοντας ότι ο βουλευτής - υφυπουργός, έκανε το χρέος του και υποδεικνύει το χρέος του ψηφοφόρου στις επόμενες εκλογές!


Ακολουθώντας το παράδειγμα, ομαδοποίησης και αρχειοθέτησης του πολιτικού γραφείου του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης και για να έχουμε ένα ρυθμό εξέλιξης της παρουσίασης των εξυπηρετήσεων που έκανε, τις ομαδοποιήσαμε και τις παρουσιάζουμε.

ΑΣΕΠ και άλλες δημόσιες ιστορίες...

«Αφού έγραψα καλά, γιατί δε διορίστηκα;». Η αξιοκρατία, ποτέ δεν αποτελούσε ατού της νεοελληνικής κοινωνίας, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μετακινούνται, αλλάζουν και κυρίως αυξάνονται, πριν και μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση... Ο ΑΣΕΠ, ήρθε για να τα διορθώσει όλα αυτά. Και η επιστολή του δημάρχου Στυρεών, Ζάχου Λέκα, στον υφυπουργό Ανάπτυξης, με αριθμό πρωτοκόλλου, που «παρακαλεί θερμώς για τα παρακάτω ρουσφέτια συμπολιτών μας», ήρθε για να υπενθυμίσει στο μέλος της κυβέρνησης ποιοι τον εξέλεξαν. Οι συμπολίτες μας λοιπόν, είναι φαρμακοποιοί, απόφοιτοι λυκείου και ζητούν μία θέση σε υπουργείο, ή σε τράπεζα. Το έργο του υφυπουργού, γίνεται ακόμα πιο εύκολο, αφού ο δήμαρχος, φρόντισε να επισυνάψει τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, αλλά και όσες πρόκειται να προκηρυχτούν...

Οργανωμένα πράγματα! Δημοφιλέστατη στους ψηφοφόρους του Χρήστου Θεοδώρου και η Αγροτική Τράπεζα, στην οποία ζητούν να εργαστούν, παρακάμπτοντας, ει δυνατόν, κάποιες δυσκολίες. Μάχη για μία θέση στο δημόσιο, στον ΗΣΑΠ, στις φυλακές, στην Παιδεία, σε υπουργεία, σε ανώνυμες εταιρίες του δημοσίου - π.χ. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα - στο μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών, μία θέση στο 2004... Χαρτιά που συνοδεύονται ακόμα και από αντίγραφα των μηχανογραφικών του ΑΣΕΠ, με τηλέφωνα, ονόματα, διευθύνσεις και σημειώσεις, που υποδηλώνουν ποιος είναι ο καθένας, σε πόσους ψήφους μεταφράζεται το ρουσφέτι...


Το πολιτικό γραφείο μετατρέπεται σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, με ανθρώπους που μπροστά στην ανεργία και την προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, εξαναγκάζονται - καταπατώντας βέβαια την αξιοπρέπειά τους - να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία των κομμάτων που κάνουν το ρουσφέτι επιστήμη.

Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, απόφοιτοι λυκείου, απόφοιτοι ανωτάτων σχολών, ΙΕΚ, ΤΕΙ, όλοι εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας, δηλώνοντας ότι είναι «κόρη της Μαρίας», «ξαδέρφη του Κώστα», «ευνοούμενος του Παναγιώτη», «γαμπρός του Νίκου», «δικό μας παιδί» και ζητά να γίνει εργάτης, φύλακας, να μπει στην ΑΓΕΤ, στο ΙΚΑ, στα ΕΛΤΑ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στη ΔΕΗ, στη Νομαρχία, στο υπουργείο, στην εκπαίδευση...

Στέλνουν βιογραφικά, απολυτήρια λυκείου, πτυχία και εκλιπαρούν για το δικαίωμα στην εργασία, γίνονται είλωτες, ανθρώπων και καταστάσεων, που στην πραγματικότητα αντλούν τη δύναμη τους από αυτή την απόγνωση.

Ρουσφέτια όλων των ειδών

Στη δικαιοδοσία του ρουσφετιού, μπαίνουν και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σωρεία αιτημάτων για επιδοτήσεις επιχειρήσεων, για δημιουργία ΚΕΚ και ακόμα περισσότερα βέβαια για προώθηση αιτήσεων των φίλων του κόμματος στις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ.

Βοήθεια, ζητούν και οι ψηφοφόροι που θέλουν άδεια λαϊκής αγοράς, πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, εκπαιδευτικές άδειες. Αλήθεια, με πόσες ψήφους τιμολογείται μία άδεια;

Ψηφοθηρικά με αποδείξεις και τα διάφορα «προγράμματα επιχειρηματικότητας» και ανταγωνιστικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επιδοτούνται είτε με κονδύλια της ΕΕ είτε με κρατικές επιχορηγήσεις. «Γυναικεία επιχειρηματικότητα», «νεανική επιχειρηματικότητα», «επιχειρήσεις νέων επαγγελμάτων», είναι μερικά μόνο από τα προγράμματα που εκμεταλλεύεται το ΠΑΣΟΚ για να κερδοσκοπήσει σε ψήφους.

«Η τάδε επιχείρηση, απορρίφθηκε, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ένσταση;», είναι μία συχνή σημείωση στο τετράδιο των αιτημάτων, με τα οποία θα εξαργυρωθούν οι ψήφοι...

Ελληνοποιήσεις και ΔΙΚΑΤΣΑ...

Μετά τους διορισμούς στο δημόσιο, σειρά έχουν οι ελληνοποιήσεις. Τα απαιτούμενα χαρτιά, για την πολιτογράφηση αλλοδαπού ως Ελληνα, εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πάνε και στο γραφείο του υφυπουργού, για να «σπρώξει» την υπόθεση και όταν ο ενδιαφερόμενος μετανάστης αποκτήσει το υψηλότερο δικαίωμα του Ελληνα πολίτη, το δικαίωμα της ψήφου, να κάνει το χρέος του, ξαναδίνοντας μία θέση στη Βουλή στον «ευεργέτη» του!

Στη δυσάρεστη θέση να υποθηκεύσουν την ψήφο τους και όσοι τελείωσαν ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Ζητούν λοιπόν να βοηθήσει ο τότε υφυπουργός, να προχωρήσει η διαδικασία, να αναγνωριστούν τα πτυχία τους, έστω σαν τίτλοι σπουδών, να μπορέσουν να εργαστούν και αυτοί, βέβαια, στις εκλογές δε θα τον ξεχάσουν!

«Βαριά χαρτιά», οι συντάξεις και η Υγεία

Δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν από το ρουσφέτι, ούτε οι άνθρωποι που έχουν σωματικές ή νοητικές ιδιαιτερότητες, που επίσης αναγκάζονται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους σαν επαίτες, ζητώντας να μεσολαβήσει το πολιτικό τους μέσο, για να μη μείνει στάσιμο το θέμα της σύνταξής τους ή κάποιας εργασίας, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Στο πολιτικό γραφείο του Χ. Θεοδώρου, αναζήτησαν βοήθεια και ναρκομανείς, για μία θέση σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, «αφού είναι 17 χρόνια τοξικομανής και πρέπει οπωσδήποτε να τον πάρουν, τώρα!».

Ασθενείς, που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία και περιμένουν σειρά για να εγχειριστούν, με σοβαρότατα νοσήματα, όπως καρκίνος, ασθένειες των πνευμόνων, ή περιμένουν μοσχεύματα. Κι αυτοί πρέπει να παρακαλέσουν για το δικαίωμα στην υγεία και να υποβάλουν τα διαπιστευτήρια στο βουλευτή...

Η πονεμένη ιστορία κάθε φαντάρου

Ενα μεγάλο μέρος των ρουσφετιών αφορά τις μεταθέσεις φαντάρων και στρατιωτικών. «Ο Γιώργος... είναι στη Μυτιλήνη και θέλει να πάει στη Σάμο», «ο Νίκος... είναι στη Λαμία και θέλει να έρθει στην Αθήνα», «ο Στάθης... είναι στην Υπηρεσία Υλικού Πολέμου και θέλει να γίνει σιτιστής πτηνών στο Σύνταγμα» (!), «ο Γιάννης, είναι γιατρός και θέλει να πάει σε γραφείο, στην Αθήνα», «ο Τάσος... θέλει να γίνει οδηγός». Ακόμα και οι μόνιμοι, που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη μονάδα τους, ζητούν μετάθεση!

«Ετελείωσε»

«Δόθηκαν», «Ετελείωσε», «Διαβιβάστηκε». Οι σημειώσεις με κόκκινο στυλό, που υποδηλώνουν ότι η υπόθεση έκλεισε, οι ψήφοι κατοχυρώθηκαν και μπορεί να μπει στο αρχείο. Ετσι ο βουλευτής, ο υφυπουργός - στην περίπτωση μας ο Χρήστος Θεοδώρου - κοιμάται ήσυχος, έχοντας εξασφαλίσει την επανεκλογή του στο Κοινοβούλιο. Επιχείρηση - γιατί περί αυτού πρόκειται - άρτια οργανωμένη, χωρίς λάθη, παραλείψεις.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ