Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης σε ανοδική πορεία

Από την 12η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΠΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από την 12η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΠΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σταθμό για το κίνημα ειρήνης αποτελεί η 12η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενόψει του Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που θα γίνει στις 14 και 15 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος 270 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, προερχόμενοι από τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας. Προηγήθηκαν 49 λαϊκές συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης.

Την εισήγηση της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ παρουσίασε η Αθανασία Τζιόκα, όπου εκτός από την εκτίμηση της κατάστασης και τον απολογισμό δράσης παρουσιάζονται και οι στόχοι του φιλειρηνικού κινήματος για το επόμενο διάστημα. Ο απολογισμός αφορά το διάστημα που μεσολάβησε από την 11η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΠΕΔΥΕ τον Ιούνιο του 1999. Μια περίοδος που σημαδεύτηκε από γεγονότα μεγάλης σημασίας για την ανθρωπότητα και το φιλειρηνικό κίνημα.

«Ερχόμαστε στη 12η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ, τονίζεται στην εισήγηση, με πολύτιμη πείρα δράσης, ανάπτυξη πολύμορφης πάλης σε πολλά επίπεδα. Μπορούμε να πάμε μπροστά, να φέρουμε το κίνημά μας στο ύψος των σημερινών αναγκών της πάλης. Μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στη συσπείρωση νέων δυνάμεων στην ΠΕΔΥΕ, στη συγκρότηση νέων επιτροπών ειρήνης, σε τόπους δουλιάς, σε συνοικίες, στην οικοδόμηση του μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού φιλειρηνικού μετώπου».

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, όπως παρουσιάστηκε από την εισήγηση, έχει η Ολυμπιάδα Ειρήνης που έχει αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ. «Σκοπός της είναι να αναδειχτεί η απάνθρωπη πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού, που εμπορευματοποιεί τα πάντα, ακόμα και το πνεύμα των Ολυμπιάδων. Η συμβολή της ΠΕΔΥΕ και των μελών της Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα θα είναι καθοριστική για την ανάδειξη της Ολυμπιάδας Ειρήνης σε γεγονός με διεθνή εμβέλεια και απήχηση. Οι Επιτροπές Ειρήνης στα δικά της πλαίσια θα πάρουν τοπικές πρωτοβουλίες, στις οποίες μπορούν να συνεργαστούν και στη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων με μαζικούς φορείς της αντίστοιχης περιοχής, αλλά και από γειτονικούς δήμους. Αντίστοιχη η δράση των κλαδικών Επιτροπών Ειρήνης στους τόπους δουλιάς με πλατιά κινητοποίηση δυνάμεων και συνεργασία με φορείς των εργαζομένων στο πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ».

Παράλληλα στους στόχους δράσης περιλαμβάνονται:

- Δράση για την παραπέρα άνοδο του κύρους ΠΕΔΥΕ - ΕΕΔΥΕ και την ανάδειξή τους σαν το βασικό αγωνιστικό πόλο συσπείρωσης του ελληνικού λαού, ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

- Ανάδειξη της ιστορικής πείρας από τη ζωή και δράση της ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ και συσπείρωση νέων δυνάμεων.

- Συσπείρωση νεολαίας και γυναικών.

«Η μαζικοποίηση, τονίζεται, του κινήματός μας, προϋποθέτει τη συσπείρωση γυναικών και νεολαίας, να αναπτύξουμε έντονη και εξειδικευμένη δράση τόσο για τις γυναίκες όσο και τη νεολαία».

- Συσπείρωση με τους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και αθλητισμού ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

- Ενημέρωση για τα δεινά που συσσώρευε στο λαό αυτή η πολιτική, για την ουσία των εξελίξεων. Αποκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν την πολιτική της.

- Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

- Στήριξη του συντονισμού και της κοινής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, στο χαιρετισμό της επισήμανε την ανάγκη συντονισμού του κινήματος ειρήνης σε επίπεδο δήμων, που προϋποθέτει την ύπαρξη και λειτουργία Επιτροπής Ειρήνης. Η ΠΕΔΥΕ, πρόσθεσε, πρέπει να παίξει το ρόλο συντονιστικού οργάνου και να βρεθεί πιο κοντά στις Επιτροπές Ειρήνης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσης και στην Ολυμπιάδα Ειρήνης, που θα αποτελέσει, όπως τόνισε, ένα παγκόσμιο γεγονός. Οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα ξεκινήσουν το Γενάρη του 2004 και σχεδιάζεται να κορυφωθούν στις 9 Μάη 2004. Την ίδια ημέρα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ενώ το διάστημα 3-9 Μάη προγραμματίζεται για την Αθήνα και το παγκόσμιο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, στο χαιρετισμό του προς την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη επισήμανε το εντυπωσιακό, όπως είπε, γεγονός ότι 49 Επιτροπές Ειρήνης πραγματοποίησαν λαϊκές συνελεύσεις στην Αθήνα. Αυτό, σημείωσε, δείχνει ότι η ΕΕΔΥΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το κίνημα ειρήνης στην Ελλάδα αρχίζει να ανεβαίνει και δικαιώνει την προσμονή του παγκόσμιου κινήματος. Στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ο οποίος σήμερα «δεν γκρεμίζει μόνο, αλλά και χτίζει ένα βάρβαρο οικοδόμημα για να τσακίσει την αντίσταση των λαών». Αναφέρθηκε ακόμα στη μεγάλη παγίδα που στήνεται με τα διάφορα «φόρουμ».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν οι: Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Γ. Τσαπόγας εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Θ. Στοφορόπουλος πρέσβης επί τιμή, Ν. Τερζόγλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Χρ. Τριάντης πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Β. Κουμπούρας από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ν. Παπαναστάσης από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, Αγ. Παπανεοφύτου καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ν. Φωτιάδης καθηγητής ΤΕΙ, Θ. Κούτρας από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Αλ. Παπαϊωάννου επ. καθηγητής ΕΜΠ, Κική Βαδαλούκα επ. καθηγήτρια ΕΜΠ, Δ. Σταγκανέλης καθηγητής ΤΕΙ, Γρ. Μαλουσάρης καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Θ. Γεράνιος καθηγητής Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ