Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό στο προσκήνιο

Το δημογραφικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση, το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, κανόνες διαφάνειας των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η διμερής συμφωνία για τη φορολογία των καταθέσεων με τη Ν. Υερσέη, είναι τα θέματα που θα συζητούνται στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ. Οι εργασίες το συμβουλίου ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Ειδικότερα, πρόκειται να συζητηθεί έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής με θέμα την επίπτωση της δημογραφικής γήρανσης στα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών. Η σύνδεση της δημογραφικής γήρανσης με τα δημοσιονομικά συστήματα αποτελεί σήμερα το κατ' εξοχήν ιδεολογικό όπλο, τον πολιορκητικό κριό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στην προσπάθειά του να αλώσει τα δημόσια συστήματα Υγείας και συντάξεων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα παρουσιαστεί η Εκθεση Προόδου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τη δημοσιονομική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού. Με βάση τις ποσοτικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων Υγείας και συντάξεων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, καλούνται οι χώρες-μέλη να εξετάσουν τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η δυναμική αυτή στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συστημάτων. Με λίγα λόγια, ισχυρίζονται ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μελλοντική γήρανση του πληθυσμού θα είναι δυσβάστακτο και, κατά συνέπεια, τα κράτη-μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές - ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας και συντάξεων - για να διασωθούν τα δημόσια οικονομικά...

Στο συμβούλιο θα συνεχιστεί η συζήτηση-παρωδία για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας. Αν και οι κοινοτικοί κανονισμοί προβλέπουν αυστηρές ποινές για τα κράτη-«παραβάτες», η Γαλλία έπεσε στα μαλακά (της έγινε μόνο σύσταση), εξέλιξη η οποία έκανε τους εκπροσώπους των λεγόμενων μικρών κρατών να μιλήσουν για ερμηνεία-«λάστιχο» και για πολιτική δύο ταχυτήτων, σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ