Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ
Απαράγραπτο λαϊκό δικαίωμα

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ την Τετάρτη, 5/11, στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 5/11, στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ», με θέμα «η αναψυχή και οι διακοπές δικαίωμα για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια» (ώρα έναρξης 5 μ.μ.), μετά τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό την περασμένη Τετάρτη, που έρχονται να θωρακίσουν παραπέρα τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου και να χτυπήσουν δραστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό, καθώς και το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την ανάπαυση.

Λίγες μόνο μέρες πριν τις κυβερνητικές αποφάσεις η ΚΟΑ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της περιέγραφε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, όσο και για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που βλέπει τις διακοπές να μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας και προειδοποιούσε πως: οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στηρίζοντας τις επιλογές της ΕΕ και των τουρ οπερέιτορς προωθούν την απελευθέρωση των αγορών, την ανταγωνιστικότητα και τον «ποιοτικό» τουρισμό, ο οποίος απευθύνεται στους τουρίστες με υψηλά εισοδήματα, αποκλείοντας τα λαϊκά στρώματα.

Πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρις» ήρθαν οι κυβερνητικές αποφάσεις να επιβεβαιώσουν πλήρως τις παραπάνω εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στόχο έχει να διαμορφώσει ένα τουριστικό μοντέλο, όπου θα κυριαρχούν τα τουριστικά μεγαθήρια, ένα σχέδιο του οποίου η εφαρμογή προϋποθέτει την «κατάργηση» του «εμποδίου» που ακούει στο όνομα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και διακοπές για το λαό συνολικά. Με τα μέτρα αυτά χτυπιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Οι εξελίξεις αυτές θα κάνουν ακόμη περισσότερο απλησίαστες τις διακοπές για τις λαϊκές οικογένειες, αφού στα θέρετρα που επιδιώκεται να δημιουργηθούν θα έχουν θέση οι μεγιστάνες, αλλά όχι οι εργαζόμενοι.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τουρισμό που να υπηρετεί λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να αντιταχθούν στη μετατροπή αυτής της ανάγκης για το λαό σε εμπόρευμα. Συγχρόνως, όπως σημειώνει, στην ανακοίνωσή της: «Σας καλούμε με ισχυρό ΚΚΕ να συγκροτήσουμε μια νικηφόρα λαϊκή συμμαχία, που θα στηρίζεται στο κοινό μέτωπο των εργατών, των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων, των φτωχών αγροτών και των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Ενάντια στα μονοπώλια, την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα κόμματα της ευρωϋποταγής». Αλλωστε, η ΚΟΑ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους πέραν των άμεσων στόχων πάλης τονίζει πως η πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος στην αναψυχή και τις διακοπές και η δυνατότητα άσκησής του από το λαό, προϋποθέτει άλλη διακυβέρνηση, προϋποθέτει καταδίκη στις επικείμενες εκλογές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδίσει έδαφος η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία. Την εξουσία που θα δώσει την οριστική λύση υπέρ του λαού και του τόπου, θα καθορίσει τους όρους για μια λαϊκή οικονομία, που θα εξασφαλίζει το σχεδιασμό και την αναλογία ανάμεσα στον τουρισμό, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή υπέρ του λαού. (Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο σημερινό «Ρ» σελ. 19).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ