Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Γιατί απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Την Τρίτη 4 του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θεωρητικά απεργούν και σύμφωνα με το επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, η απεργία τους έχει απέναντί της το σύνολο σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής. Λέμε, λοιπόν, «θεωρητικά απεργούν» γιατί στην πορεία προς την απεργία συμβαίνουν διάφορα παράξενα, που στην πιο αθώα εκδοχή τους προαναγγέλλουν ένα ξεπούλημα τύπου ΟΤΑ. Και εξηγούμαστε: Οι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στην απεργία γιατί οι επιπτώσεις της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματά τους είναι ήδη βαριές. Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να τους εμφανίσει σαν «προνομιούχους» έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για να προβοκάρει τον αγώνα τους, η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι είναι που ανάγκασε ως κι αυτήν ακόμα την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για απεργία με αιτήματα εφ' όλης της ύλης.

Οι λόγοι για να απεργήσουν έγιναν περισσότεροι όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε με νομοσχέδιο και το νέο μισθολόγιο, το οποίο, σε συνδυασμό με τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, συνεχίζει και εντείνει την πολιτική λιτότητας, ενισχύει τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων. Κι ενώ, όμως, θα έπρεπε και μόνο γι' αυτό να έχει γίνει ήδη χαμός, κανείς, εκτός από τους συνδικαλιστές των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, δεν αρθρώνει λέξη για τον αντεργατικό χαρακτήρα αυτών των αλλαγών. Αντίθετα, η πλειοψηφία των συνδικαλιστών της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) είναι κυριολεκτικά απόντες από κάθε προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας.

Σα να μη φτάνει αυτό, ξάφνου, λίγες μέρες πριν την απεργία, συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ ανάγουν σε κύριο πρόβλημα μόνον τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων! Ζητήματα, όπως Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, μισθοί, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, εξαφανίστηκαν. Το πρόβλημα με τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος είναι υπαρκτό. Αλλά είναι μόνον ένα από τα προβλήματα. Ανάλογη τακτική ακολουθήθηκε στους ΟΤΑ. Από εκεί που η απεργία είχε ένα πλούσιο πλαίσιο αιτημάτων, κάποιοι άρχισαν να συζητάνε κάτω από το τραπέζι για ένα επίδομα. Ωσπου πούλησαν την απεργία και σταμάτησε η συζήτηση ακόμα και γι' αυτό το επίδομα.

Στην περίπτωση της ΑΔΕΔΥ παρατηρούμε πως ακόμα και για τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος οι συνδικαλιστές της συναίνεσης και των διαλόγων φροντίζουν να πουν τη μισή αλήθεια. Περιορίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Λένε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως η χρονική περίοδος που η κυβέρνηση οφείλει τα αναδρομικά είναι από 1η του Μάρτη 2001 έως 30 του Ιούνη 2002, ενώ κατά τη γνώμη τους πρέπει τα αναδρομικά να δοθούν από 1η του Γενάρη 2000. Στην πραγματικότητα, όπως πολλές φορές έχει γράψει ο «Ρ», η κυβέρνηση χρωστάει αναδρομικά περίπου 17 ετών! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να το καταργήσει από το 1984, αρχικά για τους συζύγους που ήταν και οι δύο στο δημόσιο, ενώ από το 1997 το καταργεί και για την περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού δεν πρέπει να περάσει. Η απεργία έχει αιτήματα που δε χωράνε στην εκλογική στρούγκα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ...


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά τις εκλογές τα «αναδρομικά»(2003-11-14 00:00:00.0)
Να δώσουμε ταξικό περιεχόμενο στους αγώνες(2003-04-01 00:00:00.0)
Υπόθεση των εργαζομένων η οργάνωση του αγώνα(2003-03-12 00:00:00.0)
Να δοθεί τώρα το οικογενειακό επίδομα(2001-03-15 00:00:00.0)
Απεργιακό 48ωρο από αύριο το πρωί(1997-02-02 00:00:00.0)
ΑΔΕΔΥ: Ολοι στην απεργία(1997-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ