Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Η κυβερνητική πολιτική ... «έκαψε» τη γούνα

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στην ονομαστή κωμόπολη

Υποαπασχολούνται όσοι γουνεργάτες έχουν απομείνει στη Σιάτιστα
Υποαπασχολούνται όσοι γουνεργάτες έχουν απομείνει στη Σιάτιστα
H Σιάτιστα, η ονομαστή κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, που ήταν μαζί με την Καστοριά το κέντρο της παραγωγής γούνας, μιας δυναμικής παραγωγικής δραστηριότητας που έδινε δουλιά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής και είχε καταστήσει τη Σιάτιστα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, σήμερα φυτοζωεί πνιγμένη στην ανεργία, στα χρέη, στη μιζέρια και την έλλειψη προοπτικής. Ζει στο πετσί της τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ.

Μπήκαμε νύχτα στη Σιάτιστα με βροχή και κάτι που μας προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι τα μισά σχεδόν σπίτια ήταν σκοτεινά, χωρίς κανένα σημείο ζωής σ' αυτά. Οταν αργότερα ρωτήσαμε τους ντόπιους φίλους γιατί αυτό το φαινόμενο, πήραμε την απάντηση ότι πολλά σπίτια δεν κατοικούνται, γιατί αρκετοί κάτοικοι έφυγαν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εχουμε και τις συνέπειες της εσωτερικής μετανάστευσης, μας λένε, που είναι πολύ οδυνηρές για τον τόπο.

Οι άνθρωποι δε βλέπουν λύση στο πρόβλημά τους και προοπτική και αναγκάζονται να φύγουν απ' τον τόπο τους. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Από 1.600 οικοτεχνίες, που υπήρχαν στην περιοχή της Σιάτιστας πριν από 5 χρόνια και απασχολούσαν 2.500 γουνοποιούς και γουνεργάτες, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 250 περίπου, που απασχολούν γύρω στους 700 και 500 περίπου, οι οποίοι ασχολούνται στα μεγάλα εργοστάσια γουνοποιίας, έχουμε ένα σύνολο απασχολούμενων στη γούνα γύρω στους 1.200. Και όσοι, όμως, απασχολούνται σήμερα δεν έχουν σταθερή εργασία, απασχολούνται μόνο εποχικά, όταν υπάρχει εργασία.

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε σε όλη του την τραγικότητα στη σύσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μαζί με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου, με τις διοικήσεις του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας και του Σωματείου Γουνεργατών της περιοχής. Στη σύσκεψη κατατέθηκε πως από τους απασχολούμενους στη γούνα σήμερα, μόνο 435 είναι ασφαλισμένοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι ανασφάλιστοι, θύματα μαύρης εργασίας.

Είναι τόσο λίγοι σήμερα οι ασχολούμενοι με την παραγωγή γούνας, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Γουνεργατών Σιάτιστας, Αλέξης Λάγκας, που κι αν ακόμα δημιουργηθούν κάποτε οι συνθήκες που θα ευνοούν την ανάπτυξη του κλάδου, δε θα υπάρχουν εξειδικευμένοι εργάτες να εργαστούν στην παραγωγή.

Οι γουνεργάτες και οι μικροί γουνοποιοί ζητούν παρέμβαση του κράτους, για να υπάρξει χρηματοδότηση των μικρών παραγωγών από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους. Ζητούν ακόμα την ίδρυση εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή, για να μπορούν να προμηθεύονται την πρώτη ύλη σε λογικές τιμές και όχι να την εισάγουν με αυξημένο κοστολόγιο για την παραγωγή τους. Μερικοί μιλούν ακόμα για ίδρυση μιας εταιρικής οργάνωσης που θα συνενώσει όλους τους μικρούς παραγωγούς.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι μικροί παραγωγοί, ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα ασφάλιστρα και μόλις περάσουν 5 μήνες συλλαμβάνονται από την αστυνομία και κρατούνται στα κρατητήρια και δικάζονται σε προσωποκράτηση, παρά το γεγονός ότι η προσωποκράτηση για χρέη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει καταργηθεί από το 1999. Υπάρχουν, μάλιστα, και αποφάσεις του ΣτΕ, που ορίζουν ότι δεν επιτρέπεται η προσωποκράτηση για χρέη σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παρ' όλα αυτά, όμως, καθημερινά συλλαμβάνονται μικροπαραγωγοί, που αδυνατούν να καταβάλουν τα ασφάλιστρα. Μέχρι και χτες είχαμε νέες συλλήψεις.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Μιλώντας σε συγκέντρωση της ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, την περασμένη Παρασκευή βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης θα επισημάνει πως, τη στιγμή που η αστυνομία συλλαμβάνει και φυλακίζει βιοπαλαιστές, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στο ΤΕΒΕ, μόνον πέρυσι η κυβέρνηση χάρισε 300 δισ. δρχ. σε μεγάλους εργοδότες. Ποσό που αντιπροσώπευε ασφαλιστικές εισφορές που δεν είχαν καταβάλει στα Ταμεία!

Τόνισε, επίσης, ότι για ν' αντιμετωπιστεί η κατάσταση απαιτείται η συνένωση όλων των μικρών παραγωγών σε έναν παραγωγικό συνεταιρισμό. Ο συνεταιρισμός αυτός πρέπει να πιέσει και να πετύχει τη στήριξη από την κυβέρνηση και επιστημονικούς φορείς και να πετύχει την υλικοτεχνική βάση για την παραγωγή και την εξαγωγή των προϊόντων. Η κυβέρνηση μπορεί, υπογράμμισε, με τις συμφωνίες που υπογράφει με άλλες χώρες να εξασφαλίσει ένα επίπεδο εξαγωγών γούνας, που θα μπορεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη γούνα είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη, θα υπογραμμίσει ο Αγγελος Τζέκης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει, όμως, να καταλάβουν ότι αν δεν πας αντίθετα στην πολιτική των πολυεθνικών, πας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Ζήτησε από τους εργαζόμενους και άνεργους της περιοχής να βάλουν και με την ψήφο τους στις εκλογές φραγμό στα σχέδια για την υποβάθμιση της περιοχής. Ο λαός, είπε, πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, να παλέψει συντονισμένα μέσα από ένα Λαϊκό Μέτωπο, για να πάρει την εξουσία στα χέρια του. Μια μορφή αγώνα είναι και η ψήφος. Αν τιμωρήσετε με την ψήφο σας τους υπαίτιους του μαρασμού και τις πολιτικές τους, μπορεί ν' ανοίξετε το δρόμο για ευρύτερες συσπειρώσεις και αλλαγές σε όφελός σας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ