Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της αμερικανικής εμπειρίας

Στην Ελλάδα, τη Γερμανία, γενικά στην ΕΕ, προωθείται η «αμερικανοποίηση» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Γι' αυτό και οι συχνές «ανταλλαγές εμπειριών» μεταξύ των ρυθμιστών των δύο πλευρών, για παράδειγμα η συνάντηση - στα μέσα Οκτώβρη στη Λήμνο - των υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΕΕ με ομολόγους τους από 15 Πολιτείες της Αμερικής. Επισήμως, συζήτησαν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, όπως ορίζονται και τηρούνται στις δυο ακτές του Ατλαντικού.

Τι ισχύει όμως στις ΗΠΑ; Πού μας οδηγούν; Σύμφωνα με το περιοδικό του ΚΚ ΗΠΑ «Political Affairs», το αμερικάνικο σύστημα Υγείας αποτελείται από: 1) Υγειονομικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το προσωπικό εισόδημα των ατόμων. 2) Κάποια που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση (χρηματοδοτούν εν μέρει ή και πλήρως τα προγράμματα του «Medicare» για ηλικιωμένους και ανάπηρους και του «Medicaid» για τους ανέργους και φτωχούς). 3) Και άλλα που χρηματοδοτούνται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι υπερασπιστές της «αναμόρφωσης» του εδώ συστήματος Υγείας προβάλλουν συχνά το επιχείρημα ότι οι δαπάνες Υγείας στην Αμερική είναι τεράστιες. Αυτό είναι η μισή αλήθεια (βλ. και τα προαναφερόμενα, ανάλογα ψεύδη της ελληνικής κυβέρνησης για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας του 2002). Ο τομέας Υγείας αποτελεί πολύ καλή πηγή για την αύξηση των κερδών των ιδιωτικών εταιριών των ΗΠΑ. Τρεις γιγάντιες υγειονομικές αυτοκρατορίες λυμαίνονται το χώρο και εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι η Υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό επενδύουν εκεί κάποια ποσά. Γι' αυτό και οι «τεράστιες δαπάνες».

Το ποσοστό των δημοσίων δαπανών Υγείας στις ΗΠΑ είναι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Από το 42% των δημοσίων δαπανών, το 29% προέρχεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλύπτει δαπάνες κυρίως για τα «Medicare» και «Medicaid», αλλά και προγράμματα για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους των πολέμων. Το υπόλοιπο 13% των δημοσίων δαπανών προέρχεται από τη φορολογία που πληρώνουν οι πολίτες και καλύπτει δαπάνες κυρίως για το «Medicaid» και για άλλα πολιτειακά προγράμματα Υγείας.

Ετσι το βάρος για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία πέφτει στις πλάτες καθενός ξεχωριστά. Αν έχει, πληρώνει και αγοράζει Κοινωνική Ασφάλιση και παροχές Υγείας. Αυτό, στις ΗΠΑ των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, στη χώρα των δεκάδων εκατομμυρίων αστέγων σημαίνει ότι επιβιώνουν εκεί 42 εκατομμύρια ανασφάλιστοι (από τους οποίους τα 9,5 εκατ. είναι παιδιά) και άλλοι τόσοι υποα-σφαλισμένοι, που έχουν συνήθως μόνο νοσοκομειακή κάλυψη. Δηλαδή περίπου 30% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι και χωρίς παροχές υπηρεσιών υγείας.

Θυμηθείτε την «Enron»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών (74%) στις ΗΠΑ είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, είτε ομαδικά και μέσω του εργοδότη τους, είτε ατομικά και με δική τους πρωτοβουλία. Οπως αποκαλύφθηκε δραματικά πριν περίπου ένα χρόνο, με την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού «Enron», οι εργοδότες παίρνουν χρήματα από τους εργαζομένους τους («εισφορές») και τους «ασφαλίζουν» σε προγράμματα που ανταποδίδουν παροχές με βάση την πορεία της εταιρίας. Ανέβαινε η μετοχή της «Enron»; Τα προγράμματα χρηματοδοτούνταν, οι εργαζόμενοι είχαν δικαίωμα να ονειρεύονται ασφάλιση, σύνταξη και παροχές Υγείας. Γκρεμίστηκε η εταιρία και η μετοχή της; Τα χρήματα - για πολλούς οι κόποι μιας ζωής - εξανεμίστηκαν. Μαζί χάθηκαν οι προσδοκίες για σύνταξη και παροχές Υγείας...

Οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι είναι ασφαλισμένοι μέσω των πολιτειακών προγραμμάτων «Medicaid» και «Medicare», ενώ ένα 14% από αυτούς παραμένει ανασφάλιστο. Τα δε άτομα υψηλού κινδύνου (όπως οι εργαζόμενοι σε βαρέα - ανθυγιεινά) ή με σοβαρά προβλήματα Υγείας (πχ καρκινοπαθείς) δύσκολα βρίσκουν εταιρία για να τους ασφαλίσει ή, όταν βρουν, πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει το λεγόμενο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Με βάσεις δεδομένων (ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή ιδιωτικές) συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τους υπηκόους των ΗΠΑ. Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν πρόσβαση, ελέγχουν τον ιατρικό φάκελο κάθε υποψήφιου πελάτη, πριν αποφασίσουν αν τους είναι «συμφέρουσα επένδυση» ή όχι.

Τιμωρίες στους γιατρούς αν δε μειώνουν το κόστος

Σημειώστε και το γεγονός ότι πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν τη λεγόμενη «ελεγχόμενη φροντίδα». Σε αυτήν, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με την ασφαλιστική εταιρία ή και υπάλληλοι αυτής, με διάφορα κίνητρα επιβραβεύονται όταν μπορούν να περιορίσουν το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν και υφίστανται πειθαρχικές κυρώσεις για το αντίθετο. Κάτι ανάλογο, είδαμε παραπάνω, να ισχύει ήδη στην ΕΕ, σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία. Επιπρόσθετα στις ΗΠΑ σχεδόν όλοι οι γιατροί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβεβλημένοι με τις διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες ή έμμισθοι των υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες είναι αυτόνομοι οργανισμοί, δηλαδή ιδιωτικές εταιρίες. Αρα είναι περισσότερο ενδοτικοί σε κάθε είδους πιέσεις από την εργοδοσία για να περικόψουν «κόστος».

Να επισημάνουμε και άλλη μια ομοιότητα. Στη Γερμανία, SPD και CDU από κοινού προωθούν την «Ατζέντα 2010». Στις ΗΠΑ οι δραστικές περικοπές του συστήματος Υγείας ξεκίνησαν επί του Ρεπουμπλικάνου Ρίγκαν, με τις παροχές να περιορίζονται μονάχα σε όσους είναι δέκτες κοινωνικής πρόνοιας, με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Οι συνθήκες χειροτέρευσαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πατέρα Μπους. Αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Κλίντον, οι κρατικές δαπάνες για το σύστημα Υγείας συνέχισαν να αποδεκατίζονται. Παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες, οι έγκυες ανασφάλιστες συνέχισαν να μην έχουν δικαίωμα στην προγεννητική φροντίδα και οι ηλικιωμένοι έμεναν χωρίς χρηματική κάλυψη των φαρμάκων που δίνονταν με ιατρική συνταγή.

Για τον Μπους τζούνιορ τι να πούμε; Οι κρατικές δαπάνες μειώνονται κι άλλο, μήπως και εξοικονομηθούν χρήματα για όσους έστειλε να αποδεκατιστούν στο Ιράκ. Ο προϋπολογισμός 2002-2003, όπως αυτός ανακοινώθηκε σε δημόσιο διάγγελμα του προέδρου, προέβλεπε τη μεγαλύτερη αύξηση στα αμυντικά κονδύλια από εποχής Ρίγκαν. Από την άλλη προέβλεπε ελάχιστα ποσά για την κάλυψη των αναμενόμενων κενών στον προϋπολογισμό του συστήματος Υγείας.

Ιατρικό απαρτχάιντ

Το περιοδικό του ΚΚ ΗΠΑ κάνει, επίσης, λόγο για απαρτχάιντ σε ό,τι αφορά την περίθαλψη που παρέχεται στους έγχρωμους των γκέτο και τις διαφορές της από αυτήν που μπορούν να αγοράσουν οι (πλούσιοι ή έστω πλουσιότεροι) λευκοί. Πολλές φορές, μέσω του υποτυπώδους συστήματος δωρεάν δημόσιας Υγείας, οι έγχρωμοι εν αγνοία τους γίνονται λήπτες πειραματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων ή αγωγών, οι οποίες αφού δοκιμαστούν και ελεγχθούν, στη συνέχεια μπορούν να δοθούν (επί πληρωμή) σε ιδιώτες πελάτες - ασθενείς.

Επιπλέον ακόμα και αυτή η λειψή δημόσια χρηματοδότηση κατευθύνεται κυρίως για τη στήριξη ιδιωτικών (βλ. «λευκών») ιδρυμάτων και όχι των δημοσίων («έγχρωμων») ιατρικών κέντρων. Πριν δύο χρόνια στην Ουάσιγκτον - πόλη με πλειοψηφία εγχρώμων - οι οικονομικές περικοπές οδήγησαν ένα ολόκληρο νοσοκομείο να κλείσει. Να μη μιλήσουμε για ιατρικά κέντρα σε γειτονιές εγχρώμων.

Η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη στη Βρετανία των «Εργατικών», το φανατικότερο ίσως θιασώτη των ΗΠΑ στη Γηραιά Ηπειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ενάμιση χρόνο, οι Βρετανοί γιατροί λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας (πενιχροί μισθοί και μέσα) εγκατέλειπαν τα δημόσια βρετανικά νοσοκομεία, αναζητώντας αλλού δουλιά. Η κυβέρνηση απεύθυνε έκκληση σε γιατρούς από την υπόλοιπη Ευρώπη να μεταβούν και να δουλέψουν εκεί, μήπως και καλύψουν τα κενά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμορφώνεται εντέχνως το σκηνικό για τις περικοπές(2013-01-04 00:00:00.0)
«Μαγειρεύεται» η λιτότητα ενάντια στο λαό(2012-12-28 00:00:00.0)
Μια «μεταρρύθμιση» στα μέτρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών(2009-12-25 00:00:00.0)
Κόψιμο κοινωνικών δαπανών στο όνομα της κρίσης(2009-02-25 00:00:00.0)
«Πολεμικός» προϋπολογισμός(2007-02-06 00:00:00.0)
«Χιονοστιβάδα» από το σκάνδαλο της «Enron»(2002-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ