Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξαν αυλαία

«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» στο θέατρο «Στοά»
«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» στο θέατρο «Στοά»
Το θέατρο «Στοά» ξεκίνησε τις παραστάσεις του με την ευριπίδεια «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», (το πρώτο από τα τρία έργα που θα παρουσιάσει φέτος). Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί του Θανάση Παπαγεωργίου, τα σκηνικά - κοστούμια της Λίλης Πεζανού, η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Παίζουν: Παύλος Ορκόπουλος, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Γιώργος Κοτανίδης, Ηλίας Κατέβας, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μαρία Παπαστεφανάκη, Χριστόδουλος Στυλιανού, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή κ.ά.

Πρόκειται για «ειρωνική τραγωδία» -σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου- καθώς «η ασυνέπεια, το συμφέρον, η αρχομανία και η υποκρισία είναι τα χαρακτηριστικά των αρχηγών του στρατεύματος των Ελλήνων, που μόνο για λόγους ευθιξίας δεν εκστράτευσαν στην Τροία καταστρέφοντάς την. Οι ομοιότητες με σύγχρονες καταστάσεις είναι ο λόγος που η "Στοά" ασχολείται με τη συγκεκριμένη τραγωδία».

  • Επίσης ξεκίνησαν, οι παραστάσεις της «Προσωπικής συμφωνίας» του Ρόλαντ Χάργουντ, που επαναλαμβάνεται, στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης - Κ. Κουν», σε μετάφραση -σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα, φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, μουσική επιμέλεια Φίλιππου Τσαλαχούρη. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Νίκας, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τάνια Μπατζόγλου.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Βερολίνο το 1946. Ο Βίλχελμ Φούρτβεγκλερ, ο μεγαλύτερος μαέστρος του 20ού αιώνα, αντιμετωπίζει τον Αμερικανό ανακριτή Στιβ Αρνολντ. Η κατηγορία: συνεργασία του μαέστρου με το ναζιστικό καθεστώς. Στοιχεία της κατηγορίας είναι οι «μαγικές» ενορχηστρώσεις του στις συμφωνίες του Μπετόβεν ή του Μπρούκνερ. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας μάρτυρας, το δεύτερο βιολί της ορχήστρας, του οποίου η κατάθεση αλλάζει την τροπή της υπόθεσης. Οι συνεργάτες του ανακριτή, θαυμαστές του μαέστρου, εναντιώνονται στη σκληρή και εξευτελιστική μέθοδο του Αμερικανού, ώσπου η διαμάχη των Αρνολντ - Φούρτβεγκλερ γίνεται προσωπική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ