Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Πόλεμος ... τοις μετρητοίς - «ειρήνη ... με δόσεις ρεφενέ

Χάθηκαν απ' τις οθόνες τα σφαγμένα παιδιά, οι εξωτικές εικόνες της βομβαρδιζόμενης Βαγδάτης και οι τράπουλες με τους πρωταγωνιστές του σανταμικού καθεστώτος. Η κάθε υπόδουλη στην αμερικανο-ευρωπαϊκή αυτοκρατορία της Δύσης στράφηκε στα εσωτερικά της βάσανα και τους ταξικούς πολέμους για μερική ή πλήρη και φωτεινή ζωή.

Ωσπου γέμισαν οι οθόνες ξανά δοσίλογους και μεταπράτες, εμπόρους των εθνών και σουπερμαρκετάδες ιδεών. «Μεγάλοι» και καθόλου σπουδαίοι πολιτικοί σαν τον Κόλιν Πάουελ φόρεσαν κοστούμι και γραβάτα και βγήκαν σαν παγκόσμιοι λογιστές να διενεργήσουν διεθνή «συμμαχικό» έρανο για να μοιραστούν τα σπασμένα στο Ιράκ.

Με πρωτοφανή χολιγουντιανό κυνισμό κάλεσαν ιδιώτες (πολυεθνικές εταιρίες) και κράτη (δηλαδή, πολιτικούς που συμμετέχουν στα ΔΣ πολυεθνικών) να δώσουν λεφτά για να αποκτήσει το Ιράκ νοσοκομεία, δρόμους, μουσεία, κτίρια και γέφυρες στη θέση αυτών που βομβάρδισαν ανηλεώς. Παρέα με διορισμένους ενσωματωμένους στο σύστημά τους «Ιρακινούς εξόριστους», που μιλάνε αμερικάνικα καλύτερα απ' τον Μπους, δηλώνουν: Το Ιράκ από χώρα μετετράπη σε χωράφι περιουσιακό στοιχείο της Διεθνούς Καπιταλιστικής ΑΕ. Ελάτε να πάρετε μετοχές πριν το Ιράκ βγει στο σφυρί. Το μισό των 32 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν στη σύναξη της Ισπανίας, θα είναι δανεισμός! Τέτοια χορηγική γαλαντομία σ' ένα Ιράκ που ήδη χρωστάει 100 δισ. στην ΑΕ... Ο πόλεμος - εισβολή έγινε τοις μετρητοίς. Η ...«ειρήνη» των πεθαμένων πρέπει να εγκατασταθεί με ρεφενέ και σε δόσεις. Αλλά έχει κι η Ισπανία το συμβολισμό της, αφού η «νέα τάξη» είναι τόσο παλιά ώστε αν δε γεννιόταν η Οχτωβριανή Επανάσταση δε θα χρειαζόταν καν τον προσδιορισμό «νέα». Μήπως τον χρειάστηκαν οι Ισπανοί κονκισταδόροι, όταν συγκέντρωναν με φωτιά και τσεκούρι υπεροπλίας όλο το χρυσό των Ινκας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη τους αφού όμως προηγουμένως τον βάφτισαν ...χριστιανό ώστε να σώσει την ...ψυχή του στο μεταθανάτιο ταξικό τους παράδεισο...

Η συζήτηση που όφειλε ν' ανοίξει στην ελληνική κοινωνία για τις σύγχρονες μορφές πολέμου και ειρήνης εγκλωβίζεται σε εκτιμήσεις μιζών και μιζαδόρων, υπεράκτιων εταιριών και τερατωδών ξεπουλημάτων εθνικού πλούτου. Με μοναδική πολιτική φιλοδοξία να πάρουν κι οι ρήτορες της νεοταξικής αρένας ένα παράσημο κι ένα πακέτο μετοχών από τον πρόεδρο της Διεθνούς Καπιταλιστικής ΑΕ.

Θα μου πείτε βέβαια πως αυτά τα χορηγικά μεταπολεμικά δράματα συμβαίνουν μόνο σε ...τριτοκοσμικές περιοχές της Γης σαν το Ιράκ ή τη Γιουγκοσλαβία. Σε πολιτισμένες όπως η Ελλάδα οι ληστές και οι φονιάδες είναι πιο πολιτισμένοι και ειρηνικοί σε μεθόδους. Στήνουν τρεις γιγάντιους πυλώνες επιβολής, χρηματιστήριο - παράνομο καλά κρυμμένο πολιτικό χρήμα μίζας - ΜΜΕ προπαγάνδας και κατακτούν μια χώρα σαν την Ελλάδα βγάζοντας στο σφυρί ενέργεια - ύδρευση - άμυνα - αιγιαλό - βουνοκορφές - σύνορα - ασφαλιστικά ταμεία - εργατική συνείδηση - υγεία. Ο,τι δεν πουληθεί, δεν εκποιηθεί στην ΑΕ, υποθηκεύεται.

Ετσι, ο λαός αναπαύεται σε θεσμικούς τάφους. Βάζουν και πολιτικούς - λογιστές ν' ανάβουν το καντήλι του κι η οικοπεδοποίηση μιας πατρίδας σαν τη δική μας συντελείται ανώδυνα. Οπως λέμε συναινετικός βιασμός, που δε λέγεται.

Σ' αυτό το παγκοσμιοποιημένο πολιτικό-θεατρικό πλατό, με σκηνικά φτιαγμένα από αίματα, πτώματα και χαλάσματα, έχουμε κι εκλογές στην Ελλάδα. Πατάμε το κουμπί της αποσύνδεσης από το φριχτό θέαμα. OFF. Και με σφυρί και δρεπάνι απαιτούμε και διεκδικούμε μια ειρήνη, τώρα, τοις μετρητοίς των ευθυνών τους. Σφαγή δικομματισμού. Δεν είναι έγκλημα. Είναι σύγχρονη τυραννοκτονία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ