Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση με επίκεντρο τη Γάζα

Παιδιά της Παλαιστίνης παρακολουθούν κηδεία συνομηλίκου τους θύμα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παιδιά της Παλαιστίνης παρακολουθούν κηδεία συνομηλίκου τους θύμα του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέος κύκλος επιθέσεων και βίας άρχισε, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τα λιγοστά εικοσιτετράωρα σχετικής ηρεμίας που ακολούθησαν τις αλλεπάλληλες πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας, στις αρχές της βδομάδας. Νέο στοιχείο είναι η από κοινού οργάνωση και εκτέλεση της μίας επίθεσης από τις ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβαν μετά το μακελειό των αεροπορικών επιδρομών.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες (δύο γυναίκες και ένας άντρας) σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν (μία γυναίκα και ένας άντρας) από τα πυρά δύο Παλαιστινίων ενόπλων που κατάφεραν, λίγο πριν το ξημέρωμα να περάσουν το φράκτη του εποικισμού Νετζαρίμ και να διεισδύσουν στο εκεί στρατόπεδο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκε ο ένας Παλαιστίνιος, που όπως ανακοινώθηκε αργότερα ήταν μέλος της «Χαμάς». Ο δεύτερος, μέλος της «Τζιχάντ», εκμεταλλευόμενος την πυκνή ομίχλη που επικρατεί στη Γάζα αυτή την εποχή, κατάφερε να διαφύγει. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι οργανώσεις αναφέρονται στην πρώτη συντονισμένη τους επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «απάντηση στα αποτρόπαια εγκλήματα του ισραηλινού στρατού».

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε λίγο μετά τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου Παλαιστινίου έξω από τον εποικισμό Ελέι Σινάι, τον οποίο, εκ των υστέρων, ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε «γνωστό» και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για λάθος. Παράλληλα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, ένας Παλαιστίνιος ελεύθερος σκοπευτής άνοιξε πυρ κατά αυτοκινητοπομπής εποίκων και τραυμάτισε 3, πριν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Αργά το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά ομάδας μικρών παιδιών στο χωριό Ντέιρ αλ Μπάλαχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 11χρονος. Δε διευκρινίστηκαν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Ο Γκίντεον Μέιρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, επέρριψε την ευθύνη για τις χτεσινές επιθέσεις κατά των εποικισμών στον Γιάσερ Αραφάτ. Αναλόγως έπραξε και ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Αβι Παζνέρ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας «κέντρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Ο Παζνέρ επέμεινε ότι είναι «απολύτως δικαιολογημένες οι ισραηλινές επιχειρήσεις, που θα συνεχιστούν μέχρι να καταπνιγεί η τρομοκρατία».

«Παρεξηγήσεις»

Προκήρυξη για την ανάληψη του έργου της ανέγερσης 323 κατοικιών από αυτές που ανακοινώθηκε, την Πέμπτη, ότι θα κατασκευαστούν στους εποικισμούς Καρνέι Σομρόν και Τζιβάτ Ζέεβ, της Δ. Οχθης, εξέδωσε η ισραηλινή ηγεσία. Απαντώντας στις παλαιστινιακές δηλώσεις περί καταστροφής κάθε ελπίδας διαπραγμάτευσης και παραβίασης ακόμη και του «οδικού χάρτη», Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «σύμφωνα με την ισραηλινή ερμηνεία, ο οδικός χάρτης όταν μιλά για πάγωμα των εποικισμών, δεν αναφέρεται στους ήδη υπάρχοντες». Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «όταν αναφέρεται η αναγκαιότητα τερματισμού της εποικιστικής δραστηριότητας, εννοείται ότι αφορά το σύνολό της». Οπως και να έχει, πάντως, δε φαίνεται κανείς διατεθειμένος να σταματήσει τα ισραηλινά σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε συναγερμό ο ισραηλινός στρατός για την «Ημέρα της Γης»(2012-03-31 00:00:00.0)
Ολονύχτιες επιδρομές και απειλές από το Ισραήλ(2011-08-26 00:00:00.0)
Μετά την αποχώρηση, νέες εισβολές(2005-08-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν οι έποικοι, χαμηλώνουν οι τόνοι μεταξύ Παλαιστινίων(2005-07-19 00:00:00.0)
Στη Δαμασκό ο Αμπάς(2005-07-08 00:00:00.0)
Επίθεση σε εποικιστικό φυλάκιο και νέες επιδρομές(2004-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ