Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καβαφική βιβλιογραφία 115 χρόνων

Ενα από τα πολλά σκίτσα που φιλοτεχνήθηκαν για τον Καβάφη
Ενα από τα πολλά σκίτσα που φιλοτεχνήθηκαν για τον Καβάφη
Εφταιγε η εποχή, η υπαλληλική του ιδιότητα, η συστολή, η σεμνότητα, η μετριοφροσύνη, η συναίσθηση του απροσμέτρητου μεγέθους της Ποίησης; Κάποιο από αυτά ή όλα μαζί είχαν ως αποτέλεσμα ο παγκόσμιας ακτινοβολίας, ο πιο πολυμεταφρασμένος Ελληνας και από τους πιο πολυμεταφρασμένους ποιητές του κόσμου, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, να μην εκδίδει σε βιβλία τα ποιήματα και τα πεζά του, αλλά να τα δημοσιεύει σκόρπια σε διάφορα περιοδικά του αιγυπτιακού ελληνισμού και σε ελάχιστου αριθμού, άτιτλα, ταπεινά μονόφυλλα, ντυμένα με χαρτόνι. Η τακτική αυτή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην «αφάνεια» την ποίησή του, αν κάποιοι μελετητές της λογοτεχνίας μας δεν ασχολούνταν με τον εντοπισμό του σκόρπια δημοσιευμένου και αδημοσίευτου έργου του. Η πρώτη σχετική προσπάθεια έγινε από τον Γ. Κατσίμπαλη με το αφιέρωμά του, το 1932, στο περιοδικό «Ο Κύκλος», υπό τον τίτλο «Σχεδίασμα καβαφικής βιβλιογραφίας» και το 1943 με το βιβλίο του «Βιβλιογραφία Κ. Π. Καβάφη», το οποίο εμπλουτισμένο, όσον αφορά στην περίοδο 1944-1962, επανακυκλοφόρησε το 1963. Ακολούθησαν η σπουδαία διδακτορική διατριβή του Γ. Π. Σαββίδη «Οι καβαφικές εκδόσεις (1891-1932) Περιγραφή και σχόλιο» (1966) και η έκδοση των σχετικών δελτίων του Κατσίμπαλη από τον Θ. Δ. Μπασογιάννη.

Τα τελευταία 25 χρόνια τη «σκυτάλη» ανασύνταξης και ολοκλήρωσης της βιβλιογραφίας του Καβάφη ανέλαβε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η σχετική έρευνα «υιοθετήθηκε» από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, το οποίο, στα πλαίσια των 140 χρόνων από τη γέννηση και των 70 από το θάνατο του κορυφαίου ποιητή, εξέδωσε και παρουσίασε χτες, στο κατάμεστο από φιλολόγους και μελετητές Μουσείο Μπενάκη, τον τόμο «Βιβλιογραφία Κ. Π. Καβάφη (1886-2000)» (σ.σ η βιβλιογραφία σταματά στο τέλος του 20ού αιώνα, καθώς είναι προφανές ότι η ελληνική και ξένη βιβλιογραφία περί το καβαφικό έργο έχει μέλλον και στον 21ο αιώνα). Την έκδοση παρουσίασαν οι Δ. Φατούρος, Δ. Μαρωνίτης, Ντιάνα Χας και ο μελετητής.

Σε 1.232 σελίδες και με 10.000 λήμματα, ο Δ. Δασκαλόπουλος αποδελτιώνει βιβλιογραφικό υλικό 115 ετών και το κατατάσσει σε τέσσερα μέρη. Στο α΄ καταγράφει τις αυτοτελείς και μεμονωμένες δημοσιεύσεις του έργου του (ποιήματα, πεζά, επιστολές, σημειώματα). Στο β΄ τις μεταφράσεις έργων του (150 αυτοτελείς εκδόσεις, πλήθος ανθολογήσεων και μεμονωμένων ποιημάτων). Στο γ΄ περιλαμβάνει τις εικαστικές εικονογραφήσεις του ποιητή και της οικογένειάς του (φωτογραφίες, σκίτσα, πίνακες, γελοιογραφίες, μετάλλια, γραμματόσημα κλπ.). Στο δ΄ την τεράστια - ελληνική και διεθνή - καβαφική βιβλιογραφία.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ