Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Με το «ζόρι» το νέο «Ευρωσύνταγμα»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Επειτα από εκπληκτικές πιέσεις, εκβιασμούς και δωροδοκίες οι Ρουμάνοι ψηφοφόροι ενέκριναν τελικά να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να «εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ». Στο σχετικό δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου υπέρ της μεταρρύθμισης ψήφισε ποσοστό 89,70%, ενώ ενάντια ψήφισε το 8,81% των εκλογέων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 55,70% (αφού για να ήταν έγκυρο το δημοψήφισμα έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον το 50,01% των 17,9 εκατομμυρίων Ρουμάνων εκλογέων).

Γεγονός είναι ότι σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα η κυβέρνηση ανακάλυψε μέχρι και την «περιφερόμενη κάλπη» προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής! Εξάλλου, εξαιτίας ακριβώς της χαμηλής συμμετοχής την πρώτη μέρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επισκέψεις πόρτα με πόρτα την Κυριακή, ενώ επιστράτευσαν τους ιερείς και τους γιατρούς προκειμένου να πείσουν (απειλήσουν) τον κόσμο να ψηφίσει (υπέρ φυσικά)...

Το καινούριο Σύνταγμα κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία (κυρίως δίνει το δικαίωμα στους ξένους επενδυτές να αποκτούν γη), ενώ επίσης προβλέπει τη μεταφορά εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στιγμή που η Ρουμανία γίνει μέλος της (κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει μέχρι το 2007). Επίσης, η θητεία του Προέδρου αυξάνεται από τα 4 στα 5 χρόνια και καταργείται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Τέλος, χτες τρεις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους έπειτα από δημοσιεύματα που τους φέρουν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τις αποδέχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ