Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού και κλιμάκωσης της δράσης

Από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ
Από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ
Σε βήμα καταγγελίας του ιμπεριαλισμού, συντονισμού της δράσης των φιλειρηνικών κινημάτων της Ασίας, με ταυτόχρονη ανάδειξη των αντιιμπεριαλιστικών χαρακτηριστικών τους, εξελίχθηκε η Περιφερειακή Διάσκεψη των Ασιατικών Κινημάτων Ειρήνης, που έγινε στο Ν. Δελχί από 19 έως 21 του Σεπτέμβρη και διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος αντιπρόσωποι από 30 εθνικές οργανώσεις από 12 χώρες (Βιετνάμ, Βιρμανία, Ινδία, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Παλαιστίνη, Σρι Λάνκα, Κούβα, Βέλγιο, Ελλάδα), καθώς και από διεθνείς οργανώνεις (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας, Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών Ασίας- Αφρικής, AAPSO, Διεθνής Ενωση Δημοκρατικών Δικηγόρων, Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση), ενώ παραβρέθηκε ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ. Βασικός εισηγητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης έγιναν και δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, η μια ήταν αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και η άλλη στην Κούβα, ενώ εκτός από το κεντρικό ψήφισμα-απόφαση, εκδόθηκαν και ξεχωριστά ψηφίσματα για το Ιράκ, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη ΛΔ Κορέας, την Κούβα. Να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα της Διάσκεψης παραβρέθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.


Αυτό που εκφράστηκε μέσα από τη Διάσκεψη, το οποίο αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις που ελήφθησαν, είναι η αναγκαιότητα να δυναμώσει το αντιπολεμικό-φιλειρηνικό κίνημα με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και να ενισχυθεί, παραπέρα, ο συντονιστικός ρόλος του ΠΣΕ. Επίσης, έγινε συζήτηση για το πώς θα συμβάλουν τα κινήματα στην επιτυχία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης του ΠΣΕ, που θα γίνει από 5 έως 9 του Μάη 2004 στην Αθήνα.

Ανοδος του κινήματος

Στη Διάσκεψη, όπως τονίζει στο «Ρ» ο Θ. Παφίλης, εκτιμήθηκε ότι υπάρχει άνοδος του κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και όλο και περισσότερο αναπτύσσονται τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του. Αναζητήθηκε κοινή δράση με σαφή κατεύθυνση και εκφράστηκε προβληματισμός για το χαρακτήρα και τους σκοπούς που υπηρετούν τα διάφορα «Φόρουμ», τα οποία επιχειρούν να παγιδεύσουν και να ενσωματώσουν το κίνημα που αναπτύσσεται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Η ασιατική Διάσκεψη, σημειώνει, έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, "στο μάτι του κυκλώνα", μια και εκδηλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας η νέα στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Το ΠΣΕ συγκάλεσε αυτή τη Διάσκεψη, έχοντας υπόψη τις εξελίξεις μετά τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, το καυτό πρόβλημα της Παλαιστίνης και τη γενικότερη ένταση που παρατηρείται στην περιοχή.

Υπήρξε ένας πλούσιος προβληματισμός και, κυρίως, έγινε συζήτηση και πάρθηκαν αποφάσεις για τη δραστηριοποίηση του κινήματος με σκοπό την κλιμάκωση των αγώνων των λαών για το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει, από την άποψη ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα μεγαλώνει και οι ανταγωνισμοί θα οξύνονται».

Αναφορικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ τονίζει: «Μετά από συζήτηση δύο ημερών υιοθετήθηκε ένα πρόγραμμα δράσης που αφορά, πρώτα απ' όλα, άμεσα στην κινητοποίηση για την Παλαιστίνη σε όλες τις χώρες της Ασίας και στη συνέχεια για όλες τις επιθετικές προσπάθειες που κάνει ο ιμπεριαλισμός και, βέβαια, υπήρξαν και κάποιες ξεχωριστές συζητήσεις και υιοθετήθηκαν διακηρύξεις που αφορούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Μια βασική θέση που υιοθετήθηκε ομόφωνα είναι να φύγουν οι κατακτητές από το Ιράκ και να αναλάβει ο ιρακινός λαός να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και όχι οι διάφορες μανούβρες που γίνονται από τον ΟΗΕ για να υπάρξει πολυεθνική κατοχή. Εγινε μια ειδική συνεδρίαση για την Παλαιστίνη με κεντρικό ομιλητή τον επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα και τον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο, όπου καταγγέλθηκε η κατάσταση που υπάρχει στην Παλαιστίνη και επαναλάβαμε τη διατυπωμένη θέση του ΠΣΕ, ότι η μοναδική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Εγιναν σοβαρές συζητήσεις για το θέμα της Κορέας και υπήρξε ξεχωριστή ανακοίνωση για τη ΛΔ της Κορέας, η οποία καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, την απίστευτη υποκρισία ότι τάχα η ασφάλεια κινδυνεύει από την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη ΛΔ της Κορέας. Βεβαίως, από αυτό που κινδυνεύει η περιοχή είναι ότι κλιμακώνεται η επιθετικότητα των Αμερικανών.

Εκτιμήθηκε η ανάγκη να οικοδομηθεί ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στην περιοχή ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από την αναζωογόνηση και τη μεγαλύτερη παρουσία των εθνικών κινημάτων ειρήνης. Γιατί αν δεν υπάρχει κίνημα σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ανατραπούν οι κυβερνήσεις, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ακριβώς ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, γιατί εκτός των άλλων τα διάφορα "φόρουμ" προσπαθούν να διαλύσουν το παραδοσιακό κοινωνικό κίνημα, είτε είναι το εργατικό είτε είναι φιλειρηνικό-αλληλεγγύης- δημοκρατίας και στη θέση αυτών να υπάρχουν κάποιες επιτροπές που θα πραγματοποιούν κάποιες διεθνείς συναντήσεις και να τελειώνει εκεί η ιστορία.

Πάρθηκαν μέτρα γι' αυτό και έγινε πολλή συζήτηση, ότι περισσότερο από ποτέ οι Επιτροπές Ειρήνης του ΠΣΕ πρέπει να ισχυροποιηθούν, να δυναμώσουν την παρουσία τους, να διευρύνουν τη συμμαχία τους - με σαφή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση - με τα άλλα κοινωνικά κινήματα κατά χώρα. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κίνηση συνεργασίας των επτά παγκοσμίων οργανώσεων σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και από αυτή την άποψη πρέπει να πούμε ότι αυτή η Διάσκεψη αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την άνοδο και την κλιμάκωση των αγώνων των λαών της Ασίας και της ευρύτερης περιοχής».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασιατική Διάσκεψη του ΠΣΕ(2011-03-12 00:00:00.0)
Για το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης(2007-12-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των λαών όλου του κόσμου ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2003-07-05 00:00:00.0)
Θα ξεσηκωθούμε στο πλευρό του λαού της ΛΔ Κορέας(2003-02-23 00:00:00.0)
Ξεκινούν αύριο οι εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ(2001-05-10 00:00:00.0)
Ωρα για μεγάλο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο(1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ