Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Η παταγώδης αποτυχία της «αποκατάστασης»

Μόλις ένας στους τρεις σεισμοπλήκτους έκανε αίτηση αποκατάστασης προς ...δόξαν των εξαγγελιών της κυβέρνησης...

Μόνο ένας στους τρεις σεισμόπληκτους, τέσσερα χρόνια μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη 1999 μπόρεσε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποκατάσταση του σπιτιού του, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και που, στην περίπτωση των επισκευών, δεν οδηγούν καν στην ενίσχυσή τους, αλλά στην απλή επαναφορά τους στην προ του σεισμού κατάσταση! Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι είτε ζουν ακόμη στα λυόμενα, είτε υποχρεώθηκαν σε διάφορα μπαλώματα που καθιστούν τα σπίτια τους επικίνδυνα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, σε ενδεχόμενο νέο σεισμό.

Τα στοιχεία αυτά, που αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία των μέτρων αποκατάστασης τα οποία εξήγγειλε τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκύπτουν από τους επίσημους πίνακες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αποκαλύπτει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα ο «Ριζοσπάστης».

Οπως είναι γνωστό, μετά το σεισμό τα συνεργεία των μηχανικών διενήργησαν δευτεροβάθμιο έλεγχο σε 60.380 κίτρινα (επισκευάσιμα) και κόκκινα (κατεδαφιστέα), που έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψε ο χαρακτηρισμός του κίτρινου για 38.165 από αυτά και του κόκκινου για 4.250 κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα για την επισκευή ή την ανακατασκευή τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 27.975 κτίρια, παρότι είχαν ελαφριές, έστω, ζημιές δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης και την επιδιόρθωσή τους ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι ιδιοκτήτες τους.


Τι έγινε, όμως, με τους υπόλοιπους που έπαθαν κατά τεκμήριο σοβαρότερες ζημιές; Σύμφωνα, λοιπόν, με τον «πίνακα πορείας αιτήσεων αδειών» με ημερομηνία 7 Οκτώβρη 2003 της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που παραθέτουμε, έχουμε τα εξής αποκαλυπτικά αποτελέσματα:

  • Από τα 38.165 κίτρινα κτίρια έως τις 7 Οκτώβρη είχαν υποβάλει αιτήσεις οι ιδιοκτήτες μόνο 13.562 από αυτά και είχαν εγκριθεί 11.431, δηλαδή ποσοστό λιγότερο και από το 30%!
  • Από τα 4.636 κόκκινα (η διαφορά από το αρχικό αποτέλεσμα του δευτεροβάθμιου ελέγχου οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν και 2.050 τριτοβάθμιοι έλεγχοι που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα κτίρια (211 για την ακρίβεια) να μεταταγούν από κίτρινα σε κόκκινα αφού κρίθηκαν ως ασύμφορα επισκευής) που υπέβαλαν αιτήσεις για ανακατασκευή έχουν εγκριθεί οι 4.024.

Αν αθροίσουμε τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί τότε προκύπτει ότι μόνο ένα 34% των σεισμοπλήκτων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των κτιρίων με βάση τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη και όλες οι αιτήσεις να γίνουν δεκτές, το ποσοστό αυτό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 40%, ενώ την ίδια στιγμή η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων αποκατάστασης έχει παρέλθει και σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων άλλη παράταση δε θα δοθεί...


Προκειμένου η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι από τα 38.000 κίτρινα κτίρια το 30%, δηλαδή περίπου τα 11.400, παρουσιάζουν βλάβες μόνο στους τοίχους και όχι στο φέροντα οργανισμό (μπετά) και γι' αυτό οι ιδιοκτήτες τους τα επισκεύασαν μόνοι τους και με δικά τους έξοδα χωρίς να κάνουν χρήση της στεγαστικής συνδρομής (30% δωρεάν επιχορήγηση και 70% άτοκο δάνειο). Γεγονός, πάντως, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26.715 κτίρια στην Αθήνα που είχαν προβλήματα από τους σεισμούς και είτε επισκευάστηκαν χωρίς άδεια και μελέτη μηχανικού, είτε «μπαλώθηκαν», όπως - όπως... Από αυτά μάλιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 3.500 αιτήσεις αποχαρακτηρισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις επισκευές έχει εγκριθεί μέχρι τώρα το ποσόν των 127.600.000 ευρώ, από τα οποία το 22%, δηλαδή 28.500.000 ευρώ αποτελεί τη δωρεάν κρατική αρωγή (δεν καλύπτει, δηλαδή, ούτε καν το ένα τρίτο του ποσού που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση!), ενώ για τις ανακατασκευές εγκρίθηκε το ποσόν των 170.000.000 ευρώ, από τα οποία το 30,5%, δηλαδή τα 52.000.000 ευρώ αποτελούν τη δωρεάν κρατική αρωγή.

Ποιό είναι το συμπέρασμα όλων αυτών; Οτι η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοπολιτική πάλη των λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση λαϊκής στέγης. Σ'ένα κίνημα που θα ενσωματώνει στις διεκδικήσεις του την πραγματική αντισεισμική θωράκιση, την ανάγκη προγραμμάτων κατασκευής φθηνής και ποιοτικής κατοικίας για όλους. Που θα βάζει στην πράξη εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης και αυτού του μεγάλου προβλήματος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ως την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σ'ένα καθεστώς λαϊκής οικονομίας αυτή η προοπτική γίνεται εφαρμόσιμη. Αλλά η σημερινή κατάσταση με των σεισμοπλήκτων είναι μιά ακόμη αφορμή να καταδικάσει ο λαός το δικομματισμό και να ενισχύσει και με την ψήφο του το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ