Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Καυγάς για αποτελέσματα, επεισόδια

ΤΙΡΑΝΑ.- Συνεχίστηκε και χτες ο καυγάς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Αλβανίας για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Σάλι Μπερίσα ανακοίνωσε χτες ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, εξαιτίας παρατυπιών στους εκλογικούς καταλόγους. Αφορμή είναι η απουσία ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους - ο Μπερίσα λέει πως μόνο στα Τίρανα δεν υπήρχαν στους εκλογικούς καταλόγους 18.000 πολίτες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι νίκησε σε 36 από 65 δήμους της χώρας, εξασφαλίζοντας 43,5% των ψήφων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει ότι έχει υπερψηφιστεί από το 46% των Αλβανών. Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα σε μια βδομάδα. Πάντως, εκπρόσωποι παρατηρητών διεθνών οργανισμών δήλωσαν ότι αν και σημειώθηκαν παρατυπίες αυτές δεν αλλοίωσαν τα αποτελέσματα.

Οσον αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν κυρίως στη Χειμάρρα (ξυλοδαρμοί πολιτών της ελληνικής μειονότητας, αλλά και επιθέσεις αγνώστων σε εκλογικά κέντρα), τα δύο κόμματα και εδώ έριξαν την ευθύνη το ένα στο άλλο. Ο Μπερίσα, επικαλούμενος ενημέρωσή του από τον πρόεδρο του κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, υποστήριξε ότι «εξτρεμιστικά στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκάλεσαν την ένταση στη μικρή κωμόπολη».

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο χτες στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις δημοτικές εκλογές καταδίκασε (κατόπιν εορτής) τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χειμάρρα και υποστήριξε ότι είναι έργο «κύκλων, που επιδιώκουν να παίξουν... με την κυριαρχία και την ακεραιότητα των συνόρων της χώρας και τη σύνδεσή της με την ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ