Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολεία με δεσμά

Νέο εκπαιδευτικό σύστημα η ...«χειροπεδαγωγική» εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι το έργο των καθηγητών ανέλαβαν ασφαλίτες, ΜΑΤατζήδες και άλλοι ένστολοι, με σαφή εντολή από την κυβέρνηση να «διδάξουν» στους μαθητές τι εστί αυταρχισμός και δημοκρατία - φενάκη. Οι νέοι «διδάσκοντες» πλημμύρισαν ήδη τα σχολικά συγκροτήματα με τα πηλήκια στο κεφάλι και τα γκλομπς στα χέρια, πιστοποιώντας έτσι δύο πράγματα: Οτι οι κυβερνώντες καταβάλλουν λυσσαλέα προσπάθεια για να «καπελώσουν» την παιδεία με τον ταξικό νόμο 2525/97 και παράλληλα ότι οι κατέχοντες την εξουσία εφαρμόζουν για άλλη μια φορά το προσφιλές σ' αυτούς δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Το δόγμα τούτο, ειρήσθω εν παρόδω, εφαρμόστηκε κατά την τελευταία τριετία στις πλάτες και τα κεφάλια των αγροτών, των εργατών και των συνταξιούχων και κανένας δισταγμός δεν υπάρχει εκ μέρους των «εκσυγχρονιστών» να εφαρμοστεί τώρα και στους ανήλικους μαθητές. Τόση είναι η επιθυμία αυτών των κυρίων να καθυποτάξουν το σύνολο του ελληνικού λαού στις αισχρές επιλογές τους, ώστε, όχι μαθητές λυκείου, αλλά και νήπια θα τους δούμε να «χειροτονούν» αύριο, αν, ο μη γένοιτο, επανεκλεγούν.

Α ς επανέλθουμε, όμως, στην ουσία του θέματός μας για να προσθέσουμε ότι: Μαζί με τους ασφαλίτες μπουκάρισαν στα λύκεια και άκαμπτοι εισαγγελείς, που ψάχνουν με ιδιαίτερο ζήλο να ανακαλύψουν κανένα σπασμένο τζάμι, για να συλλάβουν πάραυτα τους καταληψίες για φθορές και να τους οδηγήσουν στις «κλούβες» που κυκλώνουν τα σχολεία, θυμίζοντας κατοχικά μπλόκα με γερμανικά καμιόνια.

- Τι είναι αυτά τα οχήματα, ρε παιδιά; ρωτούσαν προχτές κάποιοι άπραγοι μαθητές, όταν είδαν μπροστά τους τα αστυνομικά λεωφορεία.

Και ο ξεσκολισμένος και χιουμορίστας της ομήγυρης, τους κατατόπισε αμέσως:

- Πούλμαν, ρε, για να πάμε εκδρομή!

- Μπα; Και πού θα μας παν;

- Ε, όχι και πολύ μακριά. Μέχρι τον... Κορυδαλλό, λέει! Σκηνές, όμως, απείρου δημοκρατικού κάλλους εκτυλίσσονται και μέσα στις αίθουσες, όπου τα παιδιά διδάσκονται με δεμένα χέρια και φιμωμένα στόματα την «αλφαβήτα» της υποταγής.- Το καταλάβατε, βρε, το μάθημα, ρωτάει ο βλοσυρός ασφαλίτης - «καθηγητής».

- Οχι.

- Γιατί;

- Ε, να, εμείς σε κάτι τέτοια μαθήματα, κύριε καθηγητά, είμαστε σκράπες!

- Ν' αλλάξετε, γιατί αν συνεχίσετε έτσι θ' αναγκαστώ να σας ανοίξω το ...κεφάλι για να σας βάλω μέσα το μάθημα! Συνεννοηθήκαμε;

«Οταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», έλεγε πριν δύο περίπου αιώνες ο Βίκτωρ Ουγκώ. Η κυβέρνηση, όμως, του ΠΑΣΟΚ σήμερα κάνει το αντίθετο: Κλείνει σχολεία (δεκάδες γυμνάσια και λύκεια έπαψαν να λειτουργούν φέτος) και ανοίγει τις πόρτες των φυλακών για τα παιδιά που αντιδρούν στο νόμο - αγχόνη του Αρσένη. Θυμόσαστε, ασφαλώς, τι πατατράκ έγινε στις περσινές εξετάσεις της β` λυκείου. Το 25% «θερίστηκε» και οδηγήθηκε στο σκουπιδοτενεκέ των τεχνικών σχολών, όπου ούτε βιβλία ούτε καθηγητές, ούτε προγράμματα υπάρχουν. Αλλά και η τύχη των άλλων που προήχθησαν στη γ` τάξη νομίζετε ότι είναι καλύτερη; Συνθλίβονται υπό το βάρος των 14 μαθημάτων, στα οποία θα διαγωνιστούν το καλοκαίρι και οι γονείς τους αφαιμάζονται άγρια, πληρώνοντας φροντιστήρια και «ιδιαίτερα» προς δόξαν της «δωρεάν παιδείας» και της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Και η κυβέρνηση, αντί να σιωπά τουλάχιστον για το χάλι που υπάρχει στην εκπαίδευση, αντεπιτίθεται, επιβάλλοντας αστυνομικά μέτρα και κατασυκοφαντώντας τους μαθητές. «Είναι υποκινούμενοι», λέει. Αλλά μήπως την ίδια αισχρή τακτική δεν ακολούθησε και για άλλες κοινωνικές ομάδες που ξεσηκώθηκαν στο παρελθόν; «Μαφία», αποκαλούσε τους αγρότες και «εκατομμυριούχους» τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Εν ολίγοις: «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ